Svet

Inšpektor pravosodnega ministrstva ZDA kritičen do imigracijske politike Trumpove vlade

Generalni inšpektor pravosodnega ministrstva ZDA je po preiskavi ugotovil, da se je vodstvo ministrstva leta 2018 zavedalo, da bo njihova politika ničelne tolerance na meji privedla do ločevanja otrok od staršev, vendar so šli naprej in ustvarili težave za številne druge vladne agencije.

Poročilo pravi, da se pravosodno ministrstvo ni pripravilo ne na izvedbo politike ničelne tolerance in ne na njene posledice, kar je bilo razbitje 3000 družin skupaj s trajnimi psihološkimi posledicami za otroke, ki so jih vzeli staršem. To politiko so obsodili svetovni voditelji, papež Frančišek in večina Američanov.

Predsednik Donald Trump je leta 2016 kandidiral za predsednika z obljubo, da bo ustavil nezakonito priseljevanje v ZDA, leta 2017 pa je število nezakonitih prestopov meje naraščalo. Pritisnil je na podrejene in takratni pravosodni minister Jeff Sessions se je skupaj s Trumpovimi svetovalci v Beli hiši domislil okrutne politike ločevanja družin kot sredstvo odvračanja prosilcev za azil.

V času izvajanja politike, za katero je Trump potem skušal okriviti nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obamo in Josepha Bidna, so staršem odvzeli in posebej zaprli 5500 otrok vseh starosti. Kljub sodnim ukazom jim doslej še vedno ni uspelo staršem vrniti nekaj sto otrok. Otroke so zadržali v ZDA, starše pa izgnali.

“To je bila skrajno nemoralna in nezakonita politika. Pravniki pravosodnega ministrstva bi se morali zavedati vsaj nezakonitosti, če jim je za moralo vseeno. Poročilo generalnega inšpektorja kaže, kako daleč je bila pripravljena iti Trumpova vlada. Ko človek pomisli, da se ne morejo spustiti še nižje, jim to uspe,” je dejal odvetnik Ameriške zveze državljanskih svoboščin (ACLU) Lee Gelernt.

Politika ničelne tolerance je pomenila, da morajo vsakega odraslega, ki nezakonito prestopi mejo, preganjati kot kriminalca. Ker otrok ne smejo zapirati s kriminalci, so ločevali družine in otroke zapirali posebej, dokler jih ni prevzelo ministrstvo za zdravje. Vendar pa je bilo naenkrat otrok preveč in so jih držali v kletkah več tednov ali mesecev.

Poročilo ugotavlja, da je bila politika popolna neorganizirana zmešnjava, ni bilo nobene prave evidence in sistema, zato so starši kasneje zaman več mesecev iskali svoje otroke. Politika se je začela 6. aprila 2018 s Trumpovim izvršnim ukazom brez opozorila vladnim agencijam, ki so bile ujete na levi nogi. Kljub opozorilom, da bodo težave, je Sessions vztrajal in izvajal politiko tudi v strahu pred Trumpom.

Source
STA
Back to top button