Indonezijsko letalo verjetno strmoglavilo v morje

Potniško letalo indonezijskega nizkocenovnega prevoznika Sriwijaya Air, s katerim so kontrolorji letenja danes kmalu po vzletu z letališča v Džakarti izgubili stik, je po vsej verjetnosti strmoglavilo v morje, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Na to so najprej nakazali podatki spletne strani za spremljanje letov Flightradar24, po katerih je letalo približno štiri minute po vzletu v manj kot eni minuti izgubilo več kot 3000 metrov višine.

Kasneje so sledila še poročila tem, da naj bi očividci videli letalo strmoglaviti oziroma naj bi našli dele uničenega letala.

Indonezijske televizije poročajo o več lokalnih ribičih, ki naj bi blizu otokov nedaleč od Džakarte danes našli razbitine pogrešanega letala, česar uradno sicer še niso potrdili. O tovrstnih odkritjih poročata tudi indonezijski izpostavi ameriškega CNN in britanskega BBC. Indonezijski novičarski spletni portal Detikcom je poročal, da so predstavniki lokalnih oblasti potrdili, da je letalo strmoglavilo pri otoku Laki v Javanskem morju.

Iskalno-reševalna akcija se po navedbah indonezijskega ministrstva za promet medtem nadaljuje.

Zaenkrat ni povsem jasno, koliko ljudi je bilo na krovu 27 let starega letala boeing 737-500, ki ima sicer kapacitete za okoli 130 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nemška tiskovna agencija dpa je pred tem poročala, da naj bi bilo na letalu 56 potnikov, med njimi sedem otrok, in šest članov posadke.

Letalo je iz letališča v prestolnici vzletelo okoli 14.30 po lokalnem oziroma 8.30 po srednjeevropskem času, že deset minut kasneje so stik z njim izgubili. Namenjeno je bilo v mesto Pontianak v pokrajini Zahodni Kalimantan na otoku Borneo, za kar običajno potrebuje približno 90 minut. Ob vzletu je na območju deževalo.

Oktobra 2018 je v nesreči letala indonezijskega prevoznika Lion Air tipa boeing 737 max, ki je strmoglavilo v morje kakih 12 minut po vzletu iz Džakarte, umrlo 189 ljudi.

Zaradi te nesreče in nesreče letala istega tipa, ki je nekaj mesecev kasneje sledila v Etiopiji, je moral Boeing plačati kazni v višini 2,5 milijarde dolarjev. Letala 737 max po vsem svetu so po nesrečah prizemljili. Letalo, ki ga pogrešajo danes, je dve generaciji starejši model.

Letalske nesreče so v Indoneziji sicer relativno pogoste, predvsem zaradi preobremenjenosti s potniki, dotrajanih in neustrezno vzdrževanih letal in infrastrukture ter pomanjkljivega nadzora nad spoštovanjem varnostnih standardov.

Prevoznik Sriwijaya Air razpolaga s floto 19 boeingov, leti pa večinoma po Indoneziji in v regiji. Doslej ni beležil hujše nesreče, ki bi terjala smrt potnikov ali članov posadke, na spletni strani piše Reuters.

Source
STA
Back to top button