Indija z milijardno gospodarsko spodbudo

Indijska vlada je danes predstavila investicijski načrt, s katerim želijo spodbuditi zaradi pandemije covida-19 prizadeto gospodarstvo. Več deset milijard dolarjev vredne naložbe bodo usmerjene predvsem v zdravstvo in infrastrukturo, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Za zdravstvo namerava indijska vlada v prihajajočem finančnem letu, ki se v Indiji začne aprila, nameniti 30,6 milijarde dolarjev (25,2 milijarde evrov), kar je več kot dvakrat toliko kot v proračunu za tekoče leto. Indijsko zdravstvo je že leta močno podhranjeno.

Drugo področje, ki mu bo vlada namenila posebno pozornost, je infrastruktura. V prihodnjem letu bo šlo za infrastrukturne projekte iz državne blagajne 76 milijard dolarjev (62,6 milijarde evrov), kar je 34,5 odstotka več kot v proračunu za tekoče leto. Glavnino naj bi namenili za ceste in železnice.

Poleg tega se med drugim obetata dokapitalizacija državnih bank in izboljšanje statusa delavcev v negotovih oblikah zaposlitve.

24 milijard dolarjev za izvedbo ukrepov naj bi država zagotovila s prodajo državnega letalskega prevoznika Air India in dela lastniškega deleža v največji indijski zavarovalni skupini Life Insurance Corporation.

Indija je bila zaradi protikoronskih ukrepov, ki sodijo med najstrožje na svetu, močno prizadeta. Med aprilom in junijem 2020 se je bruto domači proizvod skrčil za rekordnih 23,9 odstotka, v celotnem finančnem letu pa naj bi se za 7,7 odstotka.

Tretje največje azijsko gospodarstvo je bilo sicer v težavah že pred izbruhom pandemije, med katero so doslej zabeležili več kot 10,7 milijona okužb z novim koronavirusom.

Source
STA
Back to top button