Indija in Kitajska dosegli dogovor o umiku z dela meje v Himalaji

Indija in Kitajska sta dosegli dogovor o umiku obeh držav z dela sporne meje v Himalaji, so danes sporočili v New Delhiju. Gre za največji preboj pri umiritvi napetosti med jedrskima sosedama po smrtonosnih spopadih junija lani.

Dogovor sta državi dosegli v devetem krogu vojaških pogovorov na visoki ravni od junija lani. Naslednji sestanek naj bi sledil po koncu celovitega umika na tem območju.

Indijski obrambni minister Rajnath Singh je v indijskem parlamentu dejal, da dogovor s Pekingom o umiku sil z območja jezera Pangong “predvideva, da bosta obe strani postopno, usklajeno in preverjeno prenehali z nadaljnjimi napotitvami”, ter zagotovil, da Indija v pogajanjih ni popuščala.

Singh je dejal, da se je umik začel v sredo, sledili pa bodo “medsebojni in vzajemni ukrepi”, vključno z odstranitvijo struktur, zgrajenih od aprila, ter začasno ustavitvijo vojaških dejavnosti, vključno s patruljiranjem, na severni strani jezera.

Tiskovni predstavnik kitajskega obrambnega ministrstva Wu Qian je v sredo v kratkih komentarjih potrdil, da so se vojaške enote na obeh straneh “začele usklajeno in načrtno umikati 10. februarja”.

Indija in Kitajska sta se leta 1962 zapletli v vojno na obmejnem območju. Dlje časa sta se tudi obtoževali, da si prizadevata prečkati svojo mejo v indijski pokrajini Ladak, ki leži nasproti Tibeta, o kateri se nista nikoli ustrezno dogovorili.

Zadnji spopadi so se začeli maja lani, ko je indijska stran zatrjevala, da je kitajska vojska prečkala razmejitveno črto na območju severne strani jezera Pangong Tso in nekaterih strateško pomembnih dolinah reke Galvan.

V visokogorski bitki v dolini reke Galvan sredi junija lani, ki velja za eno od najbolj smrtonosnih v zadnjih desetletjih, je padlo 20 indijskih vojakov. Peking ni razkril, koliko žrtev je bilo na kitajski strani. Kasneje sta obe državi, ki sta najbolj naseljeni na svetu, na mejo poslali deset tisoč dodatnih vojakov.

Indija in Kitajska imata 3500 kilometrov dolgo mejo. Sporne so tudi druge točke v Ladaku, vključno z Aksai Chin, strateškim koridorjem, ki povezuje Tibet z zahodno Kitajsko ob dolini reke Galvan in pri prelazu Naku La na vzhodu, ki povezuje indijsko zvezno državo Sikim s Tibetom.

Source
STA
Back to top button