SvetGospodarstvo

IMF voditeljem v Davosu: Manjša povezanost ogroža gospodarsko rast

Spodkopavanje globalne povezanosti, med drugim z omejevanjem mednarodne trgovine, številnim državam prinaša višje stroške in ogroža njihovo gospodarsko rast, je vodstvo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) danes sporočilo na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) v Davosu v Švici.

 

 

“Stroški nadaljnje dezintegracije bi bili v številnih državah ogromni, prizadeti bi bili ljudje vseh dohodkovnih razredov,” sta po poročanju francoske tiskovne agencije AFP udeležencem WEF sporočili izvršna direktorica IMF Kristalina Georgieva in njena namestnica Gita Gopinath.

Svetovno gospodarstvo je na udaru zaradi združitve učinkov pandemije covida-19 in vojne v Ukrajini, nadaljevanje trenda omejevanja izvoza ali prekinjanja svetovnih dobavnih verig pa bi uničilo več let napredka.

Globalizacija je potrojila velikost svetovnega gospodarstva in 1,3 milijarde ljudi potegnila iz hude revščine, vendar pa je od ruske invazije na Ukrajino konec februarja 30 držav omejilo trgovino s hrano, energijo in drugimi ključnimi dobrinami, sta opozorili vodji IMF.

Svetovne voditelje sta pozvali, naj ne podležejo tem pritiskom ter naj se osredotočijo na izboljšanje sodelovanja in zmanjšanje trgovinskih ovir, hkrati pa se borijo proti podnebnim spremembam in za lajšanje vedno težjega bremena dolga držav v razvoju.

Podjetja bi morala, namesto da razgrajujejo dobavne verige in favorizirajo domače dobavitelje, diverzificirati svoj uvoz, kar bi prepolovilo škodo, ki jo povzročajo motnje v dobavi, menita.

“Medtem ko se politični in poslovni voditelji odpravljajo v Davos, se svetovno gospodarstvo sooča z morda največjo preizkušnjo po drugi svetovni vojni … Imamo izbiro: ali podležemo silam geoekonomske fragmentacije, zaradi katere bo naš svet revnejši in nevarnejši, ali pa preoblikujemo način, na katerega sodelujemo,” sta zapisali.

Davos po dobrih dveh letih premora zaradi pandemije covida-19 znova gosti WEF. Na forumu, ki se je začel v nedeljo, potekal pa bo do četrtka, je v ospredju vojna v Ukrajini, zbrane je danes prek videopovezave nagovoril tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, razpravljali pa bodo tudi o drugih temah, med katerimi so podnebje in narava, pravičnejše gospodarstvo, tehnologija in inovacije, delovna mesta in kvalifikacije, boljše podjetništvo, zdravje in zdravstveni sistem, globalno sodelovanje ter pravična družba.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button