SvetGospodarstvo

IMF bo ponovno plačal dolg 28 najrevnejšim članicam

Mednarodni denarni sklad (IMF) je v uvodu spomladanskega zasedanja IMF in Svetovne banke potrdil tretjo tranšo plačil najrevnejšim članicam za zmanjšanje bremena dolga iz posebnega Sklada za zajezitev katastrofe in olajšanje. Državam bo IMF plačal dolg, ki zapade od 14. aprila do 15. oktobra, in sicer v višini 238 milijonov dolarjev.

IMF je sporočil, da se bodo s tem v državah sprostila sredstva za zdravstvo, socialo in ekonomijo v času pandemije covida-19. Izvršna direktorica IMF Kristalina Georgieva je sprožila pobudo zbiranja 1,4 milijarde dolarjev za ta namen, doslej pa se je nabralo obljub o 774 milijonih dolarjev donacij. IMF je doslej odobril že dve podobni tranši, in sicer 13. aprila in 2. oktobra lani. Če bo denarja dovolj, bodo odobrili še četrto tranšo od 16. oktobra do 13. aprila 2022.

Donacije so obljubili EU, ZDA, Kitajska, Japonska, Velika Britanija, Nemčija, Švica, Norveška, Francija, Singapur, Mehika, Filipini, Švedska, Bolgarija, Luksemburg in Malta. EU je v ponedeljek plačala 199 milijonov dolarjev, kar je njen prispevek doslej povišalo na skupaj 215 milijonov dolarjev oziroma 183 milijonov evrov.

Pomoč dobivajo države z dohodkom na prebivalca do 1175 dolarjev na leto, ki so bile prizadete s pandemijo koronavirusa. S tremi tranšami je IMF doslej odplačal 736 milijonov dolarjev njihovega dolga. V zadnji tranši bodo do plačila upravičeni med drugim Afganistan, Benin, Burkina Faso, Burundi, Haiti, Liberija, Madgaskar, Nepal, Tadžikistan, Jemen in Togo.

Predsednik Svetovne banke David Malpass je v ponedeljek dejal, da od ZDA, Kitajske in drugih držav članic skupine G20 pričakuje, da podaljšajo zamrznitev bilateralnega dolga oziroma odplačevanja tega dolga do konca leta 2021. Ta pobuda je revnim državam doslej omogočila, da odložijo odplačilo pet milijard dolarjev, do konca leta pa bo, če bo sprejeto, še za 7,3 milijarde dolarjev.

IMF je že napovedal, da bo v svoji novi napovedi o obetih za svetovno ekonomijo objavil pričakovanja o 5,5-odstotni rasti svetovnega bruto domačega proizvoda v letošnjem letu, vendar je hkrati opozoril, da se obeta zelo neenakomerno okrevanje. Države v razvoju se soočajo z 20-odstotno izgubo dohodka na prebivalca v primerjavi s tistim pred pandemijo in milijonom spet grozi lakota.

Podobno je v svojem sporočilu na začetku zasedanja IMF in Svetovne banke sporočila skupina držav v razvoju G24. Opozarjajo, da je koronavirus povzročil globalno uničenje, ki se ga lahko preseže le z močnim globalnim odgovorom. To pomeni pošteno delitev cepiv in trajno podporo ranljivim državam v razvoju, ker so milijoni spet padli v revščino. “G24 verjame, da moramo vsi spoznati skupno človeškost in sodelovati proti pandemiji,” je sporočil predsedujoči guverner banke Irana Abdolnasser Hemmati.

Source
STA
Back to top button