SvetGospodarstvo

IEA opozorila na visoko rast izpustov

Izpusti ogljikovega dioksida, ki jih ustvari svetovni energetski sektor, se bodo letos povečali za pet odstotkov na 33 milijard ton. To bo za 1,5 milijarde ton več kot lani in največje letno povečanje v več kot 10 letih, je v najnovejšem poročilu posvarila Mednarodna agencija za energijo (IEA).

S tem bodo po ocenah IEA izpusti izničili ustvarjene rezultate v koronski krizi, ki je ustavila gospodarstva po svetu. Lani se se izpusti ogljikovega dioksida energetskega sektorja po rekordni ravni, ustvarjeni pri 33,4 milijarde ton v letu 2019, zmanjšali za 5,8 odstotka na 31,5 milijarde ton.

“To je zastrašujoče opozorilo, da je gospodarsko okrevanje po krizi covida-19 za podnebje trenutno skorajda nevzdržno,” je v poročilu, ki ga je IEA objavila pred virtualnim podnebnim vrhom v organizaciji ameriškega predsednika Joeja Bidna, zapisal izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Letošnjo rast bo po ocenah IEA spodbudila ponovna ponovna uporaba premoga v elektroenergetskem sektorju, ki je še posebej zastopan v Aziji. Povpraševanje po premogu naj bi se povečalo za 4,5 odstotka in s tem preseglo raven iz leta 2019 in se približalo najvišji ravni iz leta 2014.

IEA pričakuje, da se bodo zmogljivosti sončne in vetrne energije povečale za 17 odstotkov, kar bo največja letna rast doslej. Iz obnovljivih virov naj bi zagotovili 30 odstotkov proizvodnje električne energije po vsem svetu, kar bo tudi največ doslej. Povpraševanje po nafti močno raste, a IEA pričakuje, da bo ostalo pod predkrizno ravnjo.

Source
STA
Back to top button