SvetGospodarstvo

IEA: Kljub več investicijam v čisto energijo teh še vedno premalo

Obseg investicij v čisto energijo bo letos rekorden, vendar še prenizek, da bi zadoščal za soočanje s podnebno krizo, potem ko se povečuje uporaba premoga, je med tednom opozorila Mednarodna agencija za energijo (IEA). Agencija je posvarila tudi pred višjimi stroški, ki bi lahko preprečili določena vlaganja.

 

 

Na svetovni ravni se bodo vlaganja v energetiko letos zvišala za osem odstotkov na 2400 milijard dolarjev, predvsem zaradi investicij v obnovljive vire energije. Vendar ob tem ne gre prezreti, da naraščajoča inflacija in ruska invazija na Ukrajino zvišujeta stroške, je poročilo IEA povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Vlaganja se bodo povečala na vseh področjih, najbolj pri elektriki, kjer bo glede na poročilo največ investicij namenjenih obnovljivim virom energije in omrežjem kot tudi zagotavljanju energetske učinkovitosti.

Investicije v čisto energijo naj bi letos dosegle 1400 milijard dolarjev, kar naj bi predstavljajo skoraj tričetrtinsko rast skupnih vlaganj v energijo, so zapisali pri IEA.

Od leta 2020 naprej se vlaganja v čisto energijo na letni ravni povečujejo za 12 odstotkov, kar pa je glede na poročilo še vedno premalo za doseganje podnebnih ciljev. Vseeno v poročilu poudarjajo, da gre za korak v pravo smer.

Ker pa se je po svetu zvišala inflacija, potem ko je vojna v Ukrajini povzročila dvig cen energije, agencija opozarja, da bo skoraj polovico dodatnih 200 milijard dolarjev kapitalskih naložb v energijo letos najverjetneje izgubljenih zaradi višjih stroškov in ne bo namenjenih dodatnim obratom za proizvodnjo in oskrbo z energijo.

IEA je ob tem opozorila še, da so se lani investicije v premog zvišale za 10 odstotkov, predvsem zaradi vlaganj v Aziji, ki se nadaljujejo tudi letos. Čeprav se je Kitajska zavezala, da v tujini ne bo več gradila termoelektrarn, pa to ne ne velja za njen domači trg.

Source
STA
Back to top button