AktualnoSvetGospodarstvo

IEA do leta 2026 napoveduje rekordno povpraševanje po nafti

Povpraševanje po nafti se bo na predkoronsko raven po napovedih Mednarodne agencije za energijo (IEA) vrnilo v dveh letih, do leta 2026 pa bo doseglo rekordne ravni. Kot so dodali, se ta napoved ne bi uresničila v primeru odločnega političnega ukrepanja za doseganje podnebnih ciljev.

Naftni trg in svetovno gospodarstvo okrevata po hudem udarcu, ki ga je zadala pandemija covida-19, je v letnem poročilu zapisala IEA. “Pandemija je povzročila zgodovinski padec povpraševanja po nafti, a ne nujno trajnega,” je dejal izvršni direktor agencije Fatih Birol.

“Ob cepljenju ljudi in odpravljanju omejitev se bo povpraševanje po nafti na raven iz leta 2019 vrnilo do leta 2023, poročilo IEA povzema francoska tiskovna agencija AFP. Njihova petletna napoved predvideva, da se bo povpraševanje vsako leto zviševalo in do leta 2026 doseglo rekordnih 104 milijonov sodov dnevno. To je štiri odstotke več kot leta 2019.

Pri tem so sicer pri agenciji poudarili, da se vse več držav odloča za modele trajnostnega okrevanja gospodarstva, pri čemer želijo hitreje vstopiti v nizkoogljično prihodnost. S tega vidika bi lahko povpraševanje po črnem zlatu rekordno raven doseglo hitreje od pričakovanj, so dodali v poročilu.

Birol je izpostavil, da bo obrat od nafte za dosego podnebnih ciljev terjal velike politične spremembe in hitre spremembe navad. “Če se to ne bo zgodilo, pa bo povpraševanje po nafti vsako leto do 2026 raslo,” je ponovil.

Source
STA
Back to top button