SvetGospodarstvo

IAEA prvič po Fukušimi dvignila napoved rabe jedrske energije

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je prvič po katastrofi v Fukušimi leta 2011 dvignila napoved rabe jedrske energije. Da bi se v boju proti podnebnim spremembam izognile fosilnim gorivom, namreč vse več držav razmišlja o rabi jedrske energije, je zapisala IAEA.

Po maksimalnem scenariju bi se lahko proizvodnja jedrske energije do leta 2050 podvojila na 792 gigavatov, kar je 10 odstotkov več od prejšnje napovedi agencije. A po mnenju IAEA bi bilo to mogoče doseči le z novimi tehnologijami v sektorju. Med temi so izpostavili proizvodnjo vodika kot nosilca energije in uporabo bolj naprednih reaktorjev.

Po bolj konzervativnem scenariju pa bi proizvodnja jedrske energije ostala skoraj nespremenjena pri 392 gigavatih.

Lani je približno 10 odstotkov svetovne električne energije prihajalo iz jedrskih elektrarn. Po maksimalnem scenariju, ki ga je pripravila IAEA, bi se ta delež do leta 2050 lahko povečal na okoli 12 odstotkov.

Čeprav IAEA jedrsko energijo vidi kot čisto obliko energije, so se Nemčija in nekatere druge države odločile, da bodo jedrske elektrarne zaradi varnostnih tveganj in problematičnega končnega skladiščenja jedrskih odpadkov postopoma zaprle.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button