IAEA: Iran okrepil zalogo obogatenega urana

Iran je po informacijah Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) nedovoljeno okrepil zalogo obogatenega urana na skoraj tri tone. Od novembra lani so obogatili še 500 kilogramov urana, piše v poročilu IAEA.

Med na novo obogatenim uranom je tudi 17,6 kilograma urana, ki so ga obogatili na 20 odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na jedrski sporazum iz leta 2015 ima lahko Iran na zalogi do 200 kilogramov manj obogatenega urana. Dogovor naj bi preprečil državi, da razvije jedrsko orožje. Po odstopu ZDA od dogovora pa ga je začel opuščati tudi Teheran.

IAEA je dodatno zaskrbljena, ker Iran ne nudi pojasnil glede izvora delcev urana, kar bi lahko nudilo dodatna pojasnila glede jedrskih aktivnosti. Lani so namreč na dveh krajih odkrili ostanke urana.

Iranski vrhovni voditelj, ajatola Ali Hamenej, je v ponedeljek sicer dejal, da bi lahko Iran bogatil uran do 60 odstotkov, če bi bilo treba. V ponedeljek zvečer po srednjeevropskem času so začele veljati tudi omejitve gleda nadzora IAEA v Iranu, ki jih je napovedal Teheran.

Source
sta.si
Back to top button