IAEA: Iran nadaljuje kopičenje zalog obogatenega urana

Iran je v zadnjih mesecih občutno povečal svoje zaloge obogatenega urana in nadaljuje stopnjevanje jedrskih aktivnosti, čeprav zanika, da bi želel pridobiti jedrsko orožje, je razvidno iz poročila Mednarodne agencije za jedrsko energijo, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP. IAEA sicer opaža določen napredek v sodelovanju z Iranom.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) v poročilu navaja, da so ocenjene zaloge obogatenega urana v Iranu več kot 23-krat presegle mejo, določeno v mednarodnem sporazumu iz leta 2015 med Teheranom in svetovnimi silami, poroča AFP.

Iran je v preteklih mesecih nadaljeval proizvodnjo obogatenega urana, pri čemer je povečal količino 60-odstotno obogatenega urana za skoraj 27 kilogramov na 114 kilogramov. Za izdelavo jedrskega orožja je sicer potrebna približno 90-odstotna stopnja obogatitve.

Glede na poročilo IAEA so bile iranske skupne zaloge obogatenega urana 13. maja ocenjene na 4744,5 kilograma. Od tega je 114,1 kilogram obogaten do 60-odstotne čistosti.

IAEA je v zadnjem februarskem poročilu iranske zaloge obogatenega urana ocenila na približno 3760 kilogramov, od tega jih je bilo 87,5 kilogramov obogatenih do 60-odstotne čistosti.

Organizacija ZN kljub temu ugotavlja “napredek” v sodelovanju v Iranom in se je odločila zapreti dosje v zvezi s prisotnostjo jedrskega materiala na eni od treh neprijavljenih lokacij, ki jih preiskujejo zaradi navzočnosti delcev urana, potem ko je od Irana prejela “verjetna pojasnila”. Šlo naj bi za lokacijo Marivan blizu mesta Abedeh, približno 525 kilometrov južno od Teherana.

IAEA “nima dodatnih vprašanj in zadeva se na tej stopnji šteje za rešeno”, je zapisano v poročilu, pripravljenem le nekaj dni pred zasedanjem 35-članskega sveta guvernerjev IAEA prihodnji teden.

Poročilo še navaja, da inšpektorji IAEA tudi nimajo več vprašanj glede delcev zelo visoko obogatenega urana, ki so jih našli v podzemnem obratu Fordov.

Iran je marca po obisku generalnega sekretarja IAEA Rafaela Grossija v Teheranu sporočil, da bo mednarodnim inšpektorjem dovolil natančnejše inšpekcijske preglede svojih jedrskih objektov. Grossi je pogovore označil za konstruktivne in dejal, da bi lahko utrli pot za oživitev jedrskega sporazuma iz leta 2015.

Iran se je v sporazumu zavezal, da bo omejil svoj jedrski program. V zameno je Zahod odpravil sankcije proti islamski državi. Potem ko so ZDA pod vodstvom tedanjega predsednika Donalda Trumpa leta 2018 odstopile od sporazuma, pa se je Teheran odzval s širitvijo bogatenja urana in omejevanjem inšpekcij IAEA. Pogajanja za oživitev jedrskega sporazuma so medtem že več mesecev zamrznjena.

Source
STA
Back to top button