Humanitarna pomoč za Gazo obtičala v Egiptu

Konvoji humanitarne pomoči, namenjeni v Gazo, so obtičali pred zaprtim mejnim prehodom Rafa med Egiptom in palestinsko enklavo. Edini mejni prehod na meji z Gazo, ki ga ne nadzoruje Izrael, je zaprt od torka, humanitarne razmere v Gazi, kjer primanjkuje osnovnih življenjskih dobrin, pa so vse bolj zaostrene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah očividcev so betonski bloki, ki jih je ob začetku izraelskega obstreljevanja namestil Egipt, še vedno na mejnem prehodu Rafa. Po poročanju AFP naj prečkanje meje za humanitarne konvoje v bližnji prihodnosti ne bi bilo načrtovano.

Na letališču v egiptovskem mestu al Arish, približno 50 kilometrov zahodno od Rafe, so že pristala jordanska, turška in letala s humanitarno pomočjo Združenih arabskih emiratov. Pred Rafo naj bi bilo tudi veliko medicinskih potrebščin, ki jih je, da bi lahko zadovoljila zdravstvene potrebe 300.000 ljudi, v Gazo poslala Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Humanitarno pomoč je z več kot sto tovornjaki do Rafe poslal tudi Egipt.

Izrael, ki nadzoruje ostala mejna prehoda z Gazo, je razglasil popolno blokado palestinske enklave z dobrima dvema milijonoma prebivalstva, zaradi česar so v Gazi brez hrane, vode, nafte in elektrike.

Izraelski minister za energijo Izrael Kac je v petek dejal, da humanitarna pomoč v Gazo ne bo prispela, dokler Hamas ne bo izpustil več kot sto talcev, ki jih ta vojaška organizacija v Gazi zadržuje od prejšnje sobote.

Back to top button