Svet

Huda zima februarja v ZDA skrčila obseg industrijske proizvodnje

Industrijska proizvodnja v ZDA je februarja v primerjavi z januarjem padla za 2,2 odstotka, kar je predvsem posledica hudega zimskega neurja, ki je prizadelo osrednji in južni del države. Predvsem sta bili prizadeti naftna in plinska industrija, poroča centralna banka ZDA Federal Reserve.

Industrijska proizvodnja je pred februarjem januarja narasla za 1,1 odstotka, decembra pa za 1,0 odstotka. V primerjavi s februarjem 2020 je industrijska proizvodnja padla za 4,2 odstotka.

Izkoristek zmogljivosti je bil februarja 73,8-odstoten, januarja pa 75,5-odstoten.

Februarja je proizvodnja predelovalne industrije padla za 3,1 odstotka, proizvodnja v rudnikih, kamor spadata tudi nafta in plin, za 5,4 odstotka, proizvodnja v oskrbi z energijo pa je zaradi hude zime narasla za 7,4 odstotka.

Pritisk na oskrbo z energijo je bil največji v Teksasu, kjer so zaradi slabe oskrbe uvajali redukcije in milijoni so bili v najhujšem mrazu brez elektrike. Mraz je tudi poškodoval rafinerije po Mehiškem zalivu, skupaj s kemičnimi tovarnami.

Brez vremenskega faktorja bi se obseg industrijske proizvodnje v ZDA februarja skrčil le za 0,5 odstotka, proizvodnja v rudnikih pa bi narasla za 0,5 odstotka, poroča Federal Reserve.

Proizvodnja v avtomobilskih tovarnah je februarja padla za 8,3 odstotka, kar je posledica globalnega pomanjkanja polprevodnikov, proizvodnja v kemičnih tovarnah pa je padla za 7,1 odstotka.

Vremenske posledice bodo minile, več skrbi pa povzročajo motnje v globalni oskrbovalni verigi, zaradi česar je lahko močneje prizadeta avtomobilska industrija in tudi druge.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button