Huawei za nediskriminatorne kriterije pri ukrepih za zagotavljanje varnosti omrežij 5G

Huawei podpira skrb slovenske vlade za zaščito kibernetske varnosti, a bi morali ukrepi za zagotavljanje varnosti omrežij 5G temeljiti na objektivnih in nediskriminatornih kriterijih, ne pa na podlagi diskriminatornih ali arbitrarnih presoj, so navedli v Huawei Slovenija. Dodajo, da zagotavljajo najvišje standarde varnosti in kakovosti izdelkov.

Vlada je namreč v četrtek spremenila leta 2020 sprejeti sklep o sprejemu ukrepov za zmanjšanje tveganj v omrežjih 5G. Kot so pojasnili v uradu vlade za informacijsko varnost, so pri tem izhajali iz nedavnega priporočila Evropske komisije, ki je kitajski družbi Huawei in ZTE izpostavilo kot bolj tvegani za varnost EU od ostalih dobaviteljev opreme 5G.

Kot so danes sporočili iz Huawei Slovenija, “poskusi omejevanja in izključevanja na ravni vladnih odločitev brez analiz dejstev in učinkov, ob povsem nesorazmernem enačenju kritičnih in nekritičnih delov omrežja, neutemeljeno ustvarjajo precej resna tveganja za nacionalno varnost, nacionalno gospodarstvo in družbena tveganja, zavirajo razvoj inovativnosti in izkrivljajo trg EU”.

Sicer niso seznanjeni, da bi obstajal kakršenkoli sklep vlade, ki bi se nanašal na Huawei, po njihovi oceni tudi ne obstaja zakonska pravna podlaga za veljaven sprejem kakršnegakoli takšnega sklepa.

Ukrepi in pogoji zanje bi po njihovem mnenju morali biti opredeljeni v zakonu, ukrepi pa bi morali biti sorazmerni in upoštevati specifike različnih delov omrežja.

Dodali so še, da Huawei ves čas zagotavlja najvišje standarde varnosti in kakovosti izdelkov, ki so bili podvrženi najstrožjim varnostnim pregledom tudi v evropskih državah. Ti pregledi dokazujejo najvišjo kibernetsko varnost Huaweija, so še navedli.

Back to top button