Hrvaška vlada po maratonski razpravi zavrača nezaupnico Grliću Radmanu

Hrvaška vlada in vladajoča stranka HDZ sta med skoraj deseturno razpravo v saboru o nezaupnici zunanjemu ministru Gordanu Grliću Radmanu zavrnili predlog 37 opozicijskih poslancev o njegovi razrešitvi. Predlog so vložili, ker Grlić Radman v premoženjsko kartico ni vpisal za 2,11 milijona evrov dividend podjetja Agroproteinka, katerega solastnik je.

Vlada in poslanci vladajoče HDZ so predlog o razrešitvi Grlića Radmana na pobudo stranke Most odločno zavrnili s sporočilom, da bi glasovanje za njegovo razrešitev pomenilo glasovanje proti prozahodni politiki Hrvaške, poročajo hrvaški mediji. Razprava o nezaupnici, ki se je začela v sredo ob 17. uri, je sicer trajala več kot devet ur.

“Skoraj gotovo je, da ta predlog opozicije prihodnji teden ne bo prestal glasovanja v saboru,” je ob tem ocenil novinar HRT, ki je spremljal “ostro razpravo, polno obtožb in težkih besed”. Dodal je, da je bila očitno namenjena tudi tehtanju moči političnih sil, še posebej v luči predvolilnega leta.

Hrvaška opozicija je predlog za razrešitev Grlića Radmana vložila po tem, ko so mediji minuli mesec razkrili, da več let ni ustrezno izpolnjeval premoženjske kartice s podatki o izplačanem delu dobička družinskega podjetja Agroproteinka. Vanjo od leta 2019 do letos ni vpisal za 2,11 milijona evrov dividend, ki jih prejel od Agroproteinke.

Podjetje je v večinski lasti družine Grlić Radman in se med drugim ukvarja z odstranjevanjem poginulih živali. Skrbelo je tudi za odvoz svinj, ki so poginile zaradi prašičje kuge, pri čemer je poslovalo tudi z državo.

Opozicija vztraja, da je minister prikrival svoje prihodke in da je v razmerah, ki jih je povzročila afriška prašičja kuga, obogatel na račun slavonskih kmetov. Grlić Radman je obtožbe zanikal, enako kot poslanci vladajoče HDZ in premier Andrej Plenković, ki je ministru sinoči stopil v bran.

“Pobudo opozicije bomo zavrnili,” je napovedal Plenković, poslanec HDZ Davor Ivo Stier pa je dejal, da niso predložili “niti enega argumenta, kaj šele dokaza, ki bi kazal na to, da je Grlić Radman zlorabil položaj in svoj zasebni interes postavil nad skupnega,” poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Grlić Radman je napako priznal in dejal, da je pri izpolnjevanju premoženjske kartice šlo za tehnično napako, za katero mu je žal. Politično odgovornost je zavrnil. Da je minister storil napako, se je strinjal tudi Plenković in dejal, da bo za to plačal kazen. Opozicija je medtem menila, da nekdo, ki laže in prikriva svoj dobiček, ne bi smel biti minister.

Premoženje Grlića Radmana je po podatkih iz njegove premoženjske kartice vredno okoli štiri milijone evrov. V lasti ima več nepremičnin in avtomobilov ter velja za najbogatejšega ministra v Plenkovićevi vladi. Njegovo razrešitev je opozicija zahtevala že julija lani, ker po njihovi oceni ni izpolnil niti enega zunanjepolitičnega cilja Hrvaške.

Back to top button