H&M lani z 90 odstotkov nižjim dobičkom

Švedska trgovinska veriga Hennes & Mauritz (H&M) je v minulem poslovnem letu, ki se konča z novembrom, zabeležila 1,24 milijarde kron (120 milijonov evrov) čistega dobička, kar je 90 odstotkov manj kot leto prej. Poslovanje je močno oklestila pandemija covida-19, zaradi katere je še še vedno zaprta tretjina od njihovih približno 5000 trgovin.

 

Prihodki od prodaje so v minulem poslovnem letu padli za 20 odstotkov na 187 milijard kron. “Ne glede na to, da so razmere trenutno zaostrene, skupina H&M ostaja močna,” je ob objavi poslovnih rezultatov povedala izvršna direktorica podjetja Helena Helmersson.

Kljub trenutnim omejevalnim ukrepom so iz podjetja sporočili, da ne bodo povečevali števila trgovin, ki jih nameravajo zapreti v letošnjem letu. Tako ostajajo pri številki 350, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na drugi strani načrtujejo odprtje 100 novih trgovin.

Pandemija je poslovanje H&M prizadela zlasti v drugem četrtletju, ko so morali zaradi omejevalnih ukrepov zapreti okoli 80 odstotkov trgovin. Med najbolj prizadetimi trgi so bili francoski, kjer je prodaja lani padla za okoli 28 odstotkov. V Italiji je bil padec približno 24-odstoten, v ZDA in Veliki Britaniji pa so zabeležili 17- oz. 16-odstotni padec prodaje.

V zadnjem četrtletju poslovnega leta je H&M zabeležil 15-odstotni padec prihodkov, čisti dobiček je v tem obdobju padel za 41 odstotkov na 2,49 milijarde kron, poslovno poročilo še povzema AFP.

Source
STA
Preverite tudi
Close
Back to top button