AktualnoSvet

Haiti dobil novega premierja

Ariel Henry je v torek postal novi premier Haitija, s čimer je soglašal tudi vršilec dolžnosti premierja Claude Joseph, ki je vodil državo po umoru predsednika Jovenela Moiseja 7. julija. Henry je napovedal oblikovanje vlade narodne enotnosti. V državi so ob tem sporočili aretacijo treh policistov, ki naj bi bili vpleteni v umor predsednika.

Henry, bivši kirurg in nekdanji minister, je ob prevzemu premierskih dolžnosti obljubil, da bo oblikoval vlado narodne enotnosti in jo vodil do volitev. V svoji vladi je obdržal skoraj vse ministre sedanje vlade.

K enotnosti je pozval tudi Joseph in Henryju zaželel veliko poguma in odločnosti. Obenem ga je posvaril, da prevzema državo sredi politične krize brez primere.

Moise je pred smrtjo odpustil Josepha s položaja premierja in imenoval Henryja, ki pa takrat še ni zaprisegel. To je sedaj storil v torek in dejal, da haitsko vlado čaka težko delo. Pozval je k enotnosti 11-milijonske države in obljubil, da bo gradil na konsenzu. Zahvalil se je tudi vsem državam, ki pomagajo pri preiskavi predsednikovega umora in zahteval kaznovanje vseh odgovornih.

Na Haitiju je v torek tudi potekala spominska slovesnost za ubitim Moisejem, na kateri so bili mednarodni predstavniki in državni uradniki Haitija. Joseph je za umor obtožil oligarhe in kriminalce, ki so najprej napadali predsednikov značaj, nato še njega osebno.

Doslej so aretirali najmanj 26 ljudi, vendar še vedno ni jasno, kdo stoji za napadom. Med aretiranimi je 18 nekdanjih vojakov Kolumbije, pet Haitijcev in trije haitijski Američani.

Šef policije Haitija Leon Charles je v torek naznanil še štiri aretacije, med njimi treh policistov. “Prišlo je do infiltracije v policijo s pomočjo denarja,” je dejal in dodal, da preiskujejo, kdo natančno je financiral operacijo, pri čemer pomagata tudi ameriški zvezni preiskovalni urad FBI in Interpol.

Osamili so še sedem visokih policijskih uradnikov, ki uradno niso aretirani. Ugotoviti želijo, kako so lahko napadalci prišli do predsednika mimo vseh varnostnikov. V napadu je bil ubit predsednik, prva dama Martine Moise pa ranjena. Ranjen ni bil nobeden od varnostnikov. Po umoru so aretirali tudi neodvisnega varnostnega svetovalca Dominicka Cauvina s Floride.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button