Guterres: UNRWA je temelj humanitarne pomoči v Gazi

Agencija Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) je temelj humanitarne pomoči v Gazi, je danes izjavil generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je opozorila, da številni prebivalci Gaze zaradi ovir pri izvajanju humanitarne pomoči umirajo od lakote.

“Včeraj sem se srečal z donatorji, da bi prisluhnil njihovim pomislekom in predstavil ukrepe, ki jih bomo sprejeli,” je dejal Guterres in dodal, da je UNRWA hrbtenica celotnega humanitarnega odziva v Gazi. Podobno je že v torek poudarila koordinatorka ZN za humanitarno pomoč za Gazo Sigrid Kaag, ki je prepričana, da nobena organizacija ne more nadomestiti ali zamenjati vloge UNRWA v Gazi.

Vodje številnih agencij ZN so medtem v torek opozorili, da je ustavitev financiranja agencije UNRWA “nevarna in bi povzročila razpad humanitarnega sistema v Gazi”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

UNRWA je v petek sporočila, da je zaradi obtožb Izraela, da so nekateri zaposleni sodelovali pri napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael, odpustila več uslužbencev in uvedla preiskavo. Zaradi teh očitkov pa je začasno ustavitev financiranja agencije naznanilo že 12 držav, med drugim ZDA, Velika Britanija, Italija, Nemčija, Francija in Avstrija.

Izrael je nato v torek UNRWA obtožil tudi množičnega rekrutiranja teroristov, omogočanja uporabe svoje infrastrukture za vojaške dejavnosti Hamasa in zanašanje na Hamas pri razdeljevanju pomoči v Gazi.

Direktor WHO za izredne razmere Michael Ryan je medtem danes opozoril, da prebivalci Gaze zaradi omejitev izvajanja humanitarne pomoči umirajo od lakote. “Gre za prebivalstvo, ki umira od lakote, za prebivalstvo, ki je potisnjeno na rob, a ni stranka v tem konfliktu in ga je treba zaščititi,” je še dodal.

WHO je sicer že v torek opozorila, da spor glede UNRWA odvrača svetovno pozornost od humanitarne krize v Gazi in obleganja, “ki celotnemu prebivalstvu preprečuje dostop do čiste vode, hrane in zatočišč”.

Back to top button