Guterres pozval k zaščiti človekovih pravic med spopadi v Gazi

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je ob okrepitvi spopadov med Izraelom in Hamasom danes v New Yorku dejal, da morajo tudi vojne imeti pravila in pozval k zaščiti temeljnih človekovih pravic, poroča AFP.

Pred posvetovanju Varnostnega sveta o položaju na Bližnjem vzhodu je Gutteres dejal, da je položaj v Gazi padel na nevarno novo dno.

“Potrebujemo takojšen humanitarni dostop po vsej Gazi, da lahko dostavimo gorivo, hrano in vodo,” je dejal in dodal, da je zdravstveni sistem v palestinski enklavi na robu propada.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je prav tako danes dejal, da so bombni napadi Izraela na Gazo šele začetek odgovora na napade, ki so jih pripadniki Hamasa sprožili v soboto in so doslej zahtevali 1300 življenj. Pripadniki Hamasa so v Izraelu prav tako ugrabili 150 Izraelcev in tujcev in jih odvlekli v Gazo za talce.

Izraelski odgovor je doslej zahteval 1900 palestinskih življenj v Gazi od tega najmanj 600 otrok.

Guterres je zato poudaril, da morajo tudi vojne imeti pravila in zahteval spoštovanje mednarodnega prava in človekovih pravic. “Civiliste je potrebno zaščititi in se jih nikoli ne sme uporabljati kot živi ščit,” je dejal.

Izrael je več kot milijonu Palestince dal ultimat naj v 24 urah zapustijo severna območja Gaze, Guetteres pa je dejal, da to enostavno ni mogoče.

“Umakniti več kot milijon ljudi preko gosto poseljenega območja spopadov, brez hrane, vode, je izjemno nevarno in enostavno nemogoče,” je dejal.

Vodja ZN je dodal, da je v stiku z regionalnimi voditelji, da se prepreči širitev spopadov na Zahodni breg in drugje v regiji, še posebej na jugu Libanona.

Back to top button