SvetGospodarstvo

Guterres pozval k povračilu škode zaradi podnebnih sprememb

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v sredo opozoril, da je čas za ukrepanje glede povračila škode zaradi podnebnih sprememb, še posebej v državah v razvoju. Na zasedanju Generalne skupščine ZN v New Yorku je pozval države k ukrepom glede štirih vprašanj do naslednje podnebne konference, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Guterres, ki je pred nagovorom GS ZN skupaj z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem gostil srečanje svetovnih voditeljev o ukrepanju glede podnebnih sprememb, je kot prvo perečo temo izpostavil prizadevanja za omejitev segrevanja ozračja za 1,5 stopinje Celzija glede na predindustrijsko dobo.

“Vsi ste videli dih jemajoče fotografije iz poplavljenega Pakistana. To se dogaja le pri 1,2 stopinjah Celzija, kaže pa, da bomo dosegli tri stopinje, je opozoril.

Drugo pereče vprašanje, ki bi se ga morale države lotiti aktivneje, je spoštovanje finančnih zavez do držav v razvoju, tretje je večja podpora ukrepom za prilagajanje na podnebne spremembe, četrta tema pa so odškodnine za podnebne spremembe.

Povračilo škode zaradi podnebnih sprememb je po navedbah AFP ena od kritičnih točk v pogajanjih glede podnebnih sprememb. Gre za škodo zaradi vse pogostejših ekstremnih vremenskih pojavov, ki jih niso uspeli preprečiti niti ukrepi za omejitev segrevanja ozračja niti ukrepi za prilagoditev podnebnim spremembam.

Države v razvoju vztrajajo, da imajo tisti, ki so onesnaževali v preteklosti, moralno odgovornost plačati za škodo. A tovrstne predloge so bogatejše države na lanski Konferenci ZN o podnebnih spremembah v Glasgowu zavrnile in ponudile le, da bi o tej temi razpravljali na letošnji konferenci, ki bo novembra v egiptovskem Šarm el Šejku.

Pred dnevi je skupina najmanj razvitih držav na srečanju v Dakarju znova izpostavila vprašanje povračila škode ter pozvala k vzpostavitvi mehanizma za financiranje tovrstnih odškodnin.

“Upam, da bo podnebni vrh v Egiptu obravnaval to vprašanje kot vprašanje podnebne pravičnosti, mednarodne solidarnosti in izgradnje zaupanja,” je v nagovoru na GS ZN še dejal Guterres.

Source
STA
Back to top button