Guterres napoveduje prizadevanja za neuspeh udara v Mjanmaru

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres obljublja, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bi zagotovil mednarodni pritisk na mjanmarsko vojsko in tako dosegel neuspeh nedavnega vojaškega udara. Upa tudi, da bo enotnost glede tega vprašanja uspelo doseči Varnostnemu svetu ZN.

“Storili bomo vse, kar lahko, da bi mobilizirali vse ključne igralce in mednarodno skupnost pri izvajanju zadostnega pritiska na Mjanmar, da bi tako poskrbeli za neuspeh tega udara,” je v sredo v pogovoru za Washington Times dejal Guterres.

Mjanmar je v ponedeljek znova padel pod vojaško oblast, ko je vojska prijela dejansko voditeljico države Aung San Suu Kyi in druge civilne voditelje ter razglasila enoletno izredne razmere.

Svoje ukrepanje utemeljuje z obtožbami o prevarah na volitvah lanskega novembra, na katerih je prepričljivo zmagala stranka Nacionalna liga za demokracijo, ki jo vodi prav Suu Kyijeva.

Guterresu se zdi poseganje v izide volitev, ki da so potekale normalno, popolnoma nesprejemljivo. “Upam, da bo demokracija v Mjanmaru znova lahko napredovala, a za to morajo biti izpuščeni vso prijeti in znova vzpostavljen ustavni,” je dejal.

Prvi mož ZN upa, da bo enotnost glede tega vprašanja uspelo doseči tudi Varnostnemu svetu ZN, ki se na izrednem zasedanju na pobudo Velike Britanije v torek še ni uspel dogovoriti o skupni izjavi.

Pogajanja o predlogu izjave, ki naj bi med drugim izražala zaskrbljenost, obsojala udar ter zahtevala od vojske, da nemudoma izpusti prijete, se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP nadaljujejo. Njen sprejem sta v torek blokirali Kitajska in Rusija.

Na vprašanje glede obtožnice, ki je je bila s strani vojaškega režima deležna Aung San Suu Kyi, je Guterres dejal, da “če bi jo bilo mogoče česa obtožiti, bi šlo za to, da je bila preblizu vojski, da jo je preveč ščitila”.

Mjanmar se je z udarom vrnil v več desetletij trajajoče obdobje vojaške diktature, ki se je končalo leta 2011 z demokratičnimi reformami, na čelu katerih je bila Aung San Suu Kyi.

Na ulice večjih mest so se vrnili vojaki, prevzem oblasti ni naletel na večje proteste. So pa se ljudje zatekli na družbena omrežja, zlasti na Facebook, kjer izražajo nasprotovanje dogajanju in delijo načrte za državljansko nepokorščino.

Danes iz Mjanmara poročajo tudi o oteženem dostopu do družbenega omrežja Facebook, motnje so potrdili tudi v podjetju. Vojska naj bi naročila telekomunikacijskim podjetjem, naj platformo blokirajo, še piše AFP.

Source
STA
Back to top button