Guterres na razvojnem vrhu ZN pozval k izpolnitvi obljub

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes na razvojnem vrhu ZN svetovne voditelje pozval k izpolnitvi razvojnih obljub in hitrejšemu doseganju ciljev trajnostnega razvoja. Svetovni voditelji, med njimi predsednica Nataša Pirc Musar, so se zbrali v New Yorku, kjer se bo v torek začela splošna razprava na 78. zasedanju Generalne skupščine ZN.

ZN ob tem vsako leto pripravijo posebne tematske dogodke in predsednik Generalne skupščine iz Trinidada in Tobaga Dennis Francis je za letos izbral razvoj, ker uresničevanje obljub o odpravi lakote in revščine ter drugih ciljev zaostaja med drugim zaradi pandemije covida-19 in kriz, kot je vojna v Ukrajini.

Že zdaj je jasno, da razvojni cilji do leta 2030 ne bodo uresničeni, dogajanje na sedežu ZN pa bo v tem tednu z obiskom ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega ponovno zasenčila vojna v Ukrajini, čeprav si zahodne države prizadevajo prepričati preostali svet, da zaradi tega ne zanemarjajo drugih pomembnih vprašanj.

Po uvodnem nagovoru Francisa in Guterresa je bil na razvojnem vrhu potrjen osnutek politične deklaracije, s katero se države zavezujejo k hitrejšemu uresničevanju razvojnih ciljev. Deklaracijo mora potrditi še Generalna skupščina ZN.

Predsednica Pirc Musar se razvojnega vrha udeležuje skupaj z zunanjo ministrico Tanjo Fajon, svoj govor na splošni razpravi pa bo imela že takoj prvi dan, po nastopu med drugim ameriškega predsednika Joeja Bidna.

Na razvojnem vrhu bo danes sopredsedovala na 3. dialogu voditeljev z naslovom: Nosilci sprememb: Uporaba znanosti, tehnologije, inovacij in podatkov za ukrepe preobrazbe.

Guterres je opozoril, da je uresničitev 17 ciljev trajnostnega razvoja ključna za več kot polovico sveta, ki zaostaja v razvoju in med njimi so tudi države, ki jih je prizadela vojna v Ukrajini, ki ogroža izvoz hrane in viša cene.

“Prišel je čas, da dokažete, da poslušate ljudi po svetu,” je dejal Guterres. Na polovici poti do uresničitve ciljev razvoja do leta 2030, ki jih je Generalna skupščina ZN sprejela leta 2015, je po ocenah ZN opravljeno le 15 odstotkov dela, pri nekaterih ciljih pa gredo stvari celo nazaj. “V našem svetu izobilja je lakota šokanten madež na človeštvu,” je poudaril Guterres.

Države so se v izjavi zavezale, da bodo nemudoma začele izvajati ta akcijski načrt za človeštvo, planet, blaginjo, mir in partnerstvo, pri čemer nihče ne sme ostati zadaj. Izražena je tudi podpora reformi mednarodne finančne arhitekture v času, ko številne države v razvoju hromi breme dolga.

Predsednica Pirc Musar se danes ob robu razvojnega vrha sestaja s predsednikom Gane Nanom Addo Dankwo Akufo-Addom, predsednikom Kazahstana Kasimom-Jomartom Tokajevim in predsednikom Generalne skupščine ZN Francisom, čaka pa jo še sprejem, ki ga gosti nemški kancler Olaf Scholz.

Ministrica Fajon pa bo med drugim opravila bilateralna srečanja z zunanjimi ministri držav Zahodnega Balkana in z generalnim sekretarjem Lige arabskih držav Ahmedom Aboulgejtom. Udeležila se bo ministrskega dogodka med EU in Ligo arabskih držav, neformalnega srečanja ministrov za zunanje zadeve EU, na koncu pa bo gostila večerjo z zunanjimi ministricami in ministri novoizvoljenih članic Varnostnega sveta ZN.

Poleg Slovenije so bile v Varnostni svet ZN za obdobje 2024-2025 v Generalni skupščini junija izvoljene še Sierra Leone, Alžirija, Južna Koreja in Gvajana. V Varnostnem svetu bo na pobudo predsedujoče Albanije v sredo potekala odprta razprava o vojni v Ukrajini, ki se je bo udeležila tudi predsednica Pirc Musar.

Back to top button