Svet

Guterres in Blinken na zasedanju Varnostnega sveta ZN ostro nad Rusijo

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je danes na posebnem zasedanju Varnostnega sveta ZN obsodil ruske grožnje o uporabi jedrskega orožja in napovedane referendume proruskih separatistov v Ukrajini za priključitev Rusiji. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je zahteval, da Rusija odgovarja za kršitve mednarodnega reda.

 

“Zadnji dogodki so nevarni in zaskrbljujoči. Nekoč nepredstavljiva zamisel o jedrskem spopadu, je postala predmet razprave,” je ob odprtju zasedanja dejal Guterres in hkrati poudaril, da je zaskrbljen tudi zaradi poročil o načrtih za organizacijo referendumov na območjih Ukrajine, ki trenutno niso pod nadzorom kijevske vlade.

“Vsaka priključitev ozemlja države s strani druge države, ki je posledica grožnje s silo ali njene uporabe, je kršitev Ustanovne listine ZN in mednarodnega prava,” je dodal.

Hkrati je opozoril, da je Svet ZN za človekove pravice (UNHRC) videl “katalog krutosti”, med drugim usmrtitve po hitrem postopku, spolno nasilje, mučenje ter drugo nečloveško in ponižujoče ravnanje s civilisti in vojnimi ujetniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Vse te obtožbe je treba temeljito raziskati, da se zagotovi odgovornost,” je dejal, ne da bi s prstom neposredno pokazal na Rusijo. “Storilci morajo odgovarjati v poštenih in neodvisnih sodnih postopkih. Žrtve in njihove družine imajo pravico do pravičnosti, pravnih sredstev in odškodnine,” je še dodal.

Dokaze o grozodejstvih, storjenih med vojno v Ukrajini, je med razpravo predstavil tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča Karim Khan. “Po mojem mnenju je treba danes slišati odmev Nürnberga,” je dejal, pri čemer je imel v mislih nemško mesto, kjer so po drugi svetovni vojni potekala sojenja nacističnim vojnim zločincem.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je medtem zahteval, da ruski predsednik Vladimir Putin odgovarja za kršitve mednarodnega reda. “Pred našimi očmi se ruši prav mednarodni red, ki smo se zbrali, da ga podpremo. Putinu ne moremo dovoliti, da mu to tudi uspe,” je opozoril. Ruskega predsednika je obtožil, da je z nedavnimi ukrepi, med drugim z delno mobilizacijo in načrtovanjem referendumov na ukrajinskem ozemlju, dolil “olje na ogenj”.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na zasedanju obtožil Zahod, da skuša vsiliti povsem drugačno zgodbo o ruski agresiji kot izvoru te tragedije. Ukrajino je obtožil “rusofobije”, med drugim tudi zaradi uvedbe pravil o ukrajinskem jeziku. “ZDA in njihovi zavezniki s privolitvijo mednarodnih organizacij za človekove pravice prikrivajo zločine kijevskega režima,” je dodal.

Ukrajinski predstavnik na zasedanju, zunanji minister Dmitro Kuleba, je pozval k solidarnosti in enotnosti držav članic ZN, da bi Kijevu pomagale v boju proti ruski agresiji. “Najboljši način, da preprečimo več ruskih grozodejstev, je, da Ukrajini zagotovimo več potrebnega orožja,” je dejal novinarjem.

Kitajski zunanji minister Wang Yi je medtem poudaril, da je prednostna naloga Kitajske, da strani nadaljujeta dialog brez predpogojev.

Source
STA
Back to top button