Greenpeace s kampanjo Bidna opominja na obljube glede novega zelenega dogovora

Okoljevarstvena organizacija Greenpeace je z umetnikom Shepardom Fiareyjem oblikovala novo kampanjo, s katero pozivata ameriškega predsednika Joe Bidna, da “konča dobo fosilnih goriv, slonečo na rasizmu, in izpolni obljube novega zelenega dogovora”. Faireyjev transparent so pred ambasado ZDA v Ljubljani razpeli tudi aktivisti Greenpeace Slovenija.

 

S kampanjo prikazujejo dve možni prihodnosti, ki bosta odvisni od tega, ali bo držal besedo. Direktorica podnebne kampanje Greenpeace v ZDA Janet Redman je dejala, da je prvih 100 dni mandata ključnega pomena za zagotovitev, da predsednik Biden ukrepa v obsegu, ki ga zahtevata znanost in pravičnost, so sporočili iz organizacije. Ponovni vstop v pariški sporazum in ustavitev plinovoda Keystone je odličen, vendar nepopoln začetek.

“Realnost je taka, da popravki Trumpove škode preprosto ne bodo dovolj. Joe Biden ima priložnost končati dobo fosilnih goriv, slonečo na rasizmu, in preiti iz ekonomije, ki izčrpava, v tisto, ki postavlja ljudi in planet na prvo mesto. Izkoristiti mora to priložnost, da zagotovi pravičnost skupnostim, ki so se generacije soočale z onesnaževanjem s fosilnimi gorivi, in ustvari nove priložnosti za uspeh vseh – ne glede na njihovo raso in od kod prihajajo,” je pozvala.

Predstavnica Greenpeace Slovenije Sara Kosirnik je dodala, da bo naslednje desetletje ključno, če želimo zaščititi naravni svet in naša življenja. Zato je izjemnega pomena, da imamo v svetu voditelje, ki postavijo reševanje podnebno krizo na vrh političnih prioritet, tako v Ameriki kot v Sloveniji.

Source
STA
Back to top button