AktualnoSvet

G7 z infrastrukturno pobudo za protiutež Kitajski

Voditelji članic G7, ki zasedajo na Bavarskem, so se dogovorili za vzpostavitev pobude za pospeševanje vlaganj v infrastrukturo, kar naj bi bila tudi protiutež podobni kitajski pobuda Pas in cesta, s katero si Peking povečuje vpliv med revnejšimi državami v svetu. Projekt bo vreden 600 milijard dolarjev, je naznanil predsednik ZDA Joe Biden.

 

 

“Skupaj s partnerji v G7 nameravamo zbrati 600 milijard dolarjev do leta 2027 za investicije v infrastrukturne projekte v svetu,” je sporočil Biden v okviru vrha skupine sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav, ki poteka na bavarskem gradu Elmau.

Projekt so naslovili kot Partnerstvo za globalno infrastrukturo (PGII), projekt pa bo namenjen “zmanjševanju zaostanka v razvoju infrastrukture v državah v razvoju in za krepitev globalnega gospodarstva”. Na ta način pa si bodo v članicah skupine G7 zagotovili določeno gospodarsko varnost, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz Bele hiše.

Biden je osnutek za to pobudo predstavil že na lanskem vrhu G7. Kot je napovedal, bo namenjen vlaganju v “podnebno odporno infrastrukturo” in na ta način spopadanju s podnebno krizo. Izboljšal naj bi energetsko varnosti v svetu, hkrati pa pomagal tudi pri krepitvi zdravstvene infrastrukture in enakopravnosti spolov.

Po besedah Bidna je pobuda alternativa kitajskemu projektu Pas in cesta, okoli 1000 milijard dolarjev vrednemu načrtu izgradnje infrastrukturnih projektov v Afriki, Aziji in Evropi. A mnogi na Zahodu vidijo to pobudo kot projekt za povečevanje političnega vpliva Kitajske in tudi kot ogrožanje varnostnih interesov.

Kljub vojni v Ukrajini in ruski agresiji je za ZDA Kitajska glavni geostrateški izziv prihodnosti. Tudi zato nameravajo na vrhu G7 na Bavarskem dati temu še posebej veliko pozornost, je v soboto napovedal tiskovni predstavnik Bele hiše John Kirby. Tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken je nedavno opredelil Kitajsko za najbolj resno izzivalko obstoječemu mednarodnemu redu.

Source
STA
Back to top button