HeadlineAktualnoSvet

Fundacija Navalnega mora ustaviti svoje dejavnosti

Tožilstvo v Moskvi je danes odločilo, da mora Protikorupcijska fundacija (FBK) zaprtega opozicijskega politika Alekseja Navalnega oziroma njena regionalna mreža nemudoma prekiniti svoje aktivnosti, poročajo tuje tiskovne agencije. Začasno ustavitev dejavnosti naj bi veljala do odločitve sodišča o tem, ali gre za ekstremistično skupino.

Tuje tiskovne agencije so sprva ob navajanju odvetnikov in predstavnikov FBK poročale, da je začasno ustavitev vseh aktivnosti FBK in njene regionalne mreže odredilo moskovsko sodišče na zahtevo tamkajšnjega tožilstva.

A na sodišču so po poročanju ruske tiskovne agencije Tass kasneje pojasnili, da je današnjo odločitev o ustavitvi določenih aktivnosti regionalnih uradov Navalnega sprejelo tožilstvo in ne sodišče. Kot ob tem poroča Tass, odločitev moskovskega generalnega tožilstva prepoveduje organizacijo shodov, sodelovanje na volitvah, porabo denarja z računov organizacij in objavo materialov na spletu v imenu organizacij.

Po besedah sodelavcev Navalnega ta odločitev dejansko pomeni zaprtje njihovega gibanja. Kot so sporočili iz moskovske pisarne Navalnega, ne morejo več delati, kot so doslej, saj bi bilo to “prenevarno za naše uslužbence in naše podpornike”. So se pa obenem zavezali, da bodo nadaljevali z bojem proti korupciji, vladajoči stranki in predsedniku Vladimirju Putinu “kot posamezniki”.

Na odločitev tožilca se je že odzvala nemška vlada, ki jo je obsodila. Po besedah tiskovnega predstavnika nemške kanclerke Angele Merkel Steffena Seiberta tovrstna “uporaba instrumentov za boj proti terorizmu proti politično nezaželenim mnenjem nikakor ni v skladu z načeli vladavine prava”.

Moskovsko tožilstvo je sicer v petek sporočilo, da je na sodišču vložilo zahtevo za prepoved FBK zaradi ekstremizma in terorizma, saj naj bi skušala destabilizirati družbeni red in politično ureditev v državi. V zvezi s tem je na sodišču v Moskvi danes že potekala predhodna obravnava, ki se bo nadaljevala v četrtek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Navalni, ki je lani preživel zastrupitev z živčnim strupom, prestaja zaporno kazen v kazenski koloniji vzhodno od Moskve. V zadnjem času se je pritoževal zaradi bolečin v hrbtu in otrplih nog. Ker mu v zaporu niso zagotovili ustreznega zdravljenja, je konec marca začel gladovno stavkati. V petek je nato sporočil, da je po nasvetu svojih zdravnikov po treh tednih prenehal gladovno stavkati.

Njegovi zavezniki so že v nedeljo v pričakovanju odločitve sodišča po poročanju agencije Reuters zatrdili, da bodo ne glede na vse vztrajali pri svojih prizadevanjih. A če bo sodišče FBK, ki predstavlja hrbtenico političnega gibanja Navalnega, dejansko prepovedalo, jim grozijo aretacije in zapor.

Cilj FBK, ki ima sedež v Moskvi in deluje že desetletje, je razgaliti korupcijo v Rusiji. Pri tem so bili Navalni in njegovi sodelavci precej uspešni, saj jim je uspelo razkriti velika bogastva več vidnih ruskih politikov.

Source
STA
Back to top button