Francosko sodišče blokiralo odprtje mestnih muzejev s sklicevanjem na pravila o koronavirusu

Francosko sodišče je danes županu mesta Perpignan na jugu države odredilo, naj zapre štiri muzeje, ki jih je protestno odprl ob zaprtju kulturnih prizorišč zaradi omejitev ob covidu-19. Župan Louis Aliot je muzeje ponovno odprl prejšnji teden, češ da je mogoče imeti takšne previdnostne ukrepe, ki omogočajo varen obisk omejenega števila ljudi.

Njegovo potezo, ki je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP znak naraščajoče nepotrpežljivosti zaradi omejitvenih ukrepov, je osrednja vlada takoj izpodbijala na sodišču in sodniki so se strinjali, da Aliot ne more na lastno pest preglasiti nacionalnega odloka.

“Obžalujemo to odločitev, ki bo obdržala stran naše sodržavljane, ki že močno trpijo zaradi zdravstvene krize,” je v odgovor tvitnil Aliot. “Kultura je temeljna potreba, ki želi le, da se izrazi,” je dodal.

Na zaslišanju v bližnjem Montpellieru pa je Aliot povedal, da je odprl le štiri od približno 15 mestnih muzejev, med drugim umetnostni muzej Hyacinthe-Rigaud, ki ga je od torka obiskalo približno 2000 ljudi.

Kulturna prizorišča in umetniki po državi po pisanju AFP že težko pričakujejo ponovno odprtje, tudi če bo samo delno. Muzeji, gledališča, kinematografi in restavracije so zaprti od oktobra lani.

Francoska vlada je sicer sredi decembra odpravila širše ukrepe po državi, vendar pa morajo muzeji in restavracije ostati zaprte, saj oblasti poskušajo trmasto znižati stopnjo okužbe s covidom-19.

V začetku tega meseca je na stotine umetnikov, direktorjev muzejev in drugih v umetniški skupnosti podpisalo dve peticiji, v katerih so vlado pozvali, naj dovoli odprtje muzejev. “Za uro, dan, teden ali mesec – odprimo vrata, četudi jih bomo morali v primeru novega zaprtja ponovno zapreti,” so zapisali.

Source
sta.si
Back to top button