Francoska fregata v Rdečem morju sestrelila dva drona

Francoska vojaška ladja je ponoči v Rdečem morju sestrelila brezpilotna letalnika, ki sta bila proti njej usmerjena z obale Jemna, je danes sporočila francoska vojska. Na identificirano grožnjo se je odzvala fregata Languedoc, ki deluje v Rdečem morju, je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočil generalštab francoske vojske.

V času incidenta z droni je bila francoska ladja 110 kilometrov oddaljena od jemenske obale, je v sporočilu še zapisala vojska.

Hutijski uporniki v Jemnu, ki jih podpira Iran, so v soboto v izjavi na družbenih omrežjih zagrozili, da bodo napadli vsa plovila, ki se odpravljajo v izraelska pristanišča, če ne bo omogočena dostava hrane in zdravil na območje Gaze, ki ga oblega Izrael.

Zadnje opozorilo prihaja v času povečanih napetosti v Rdečem morju in okoliških vodah po vrsti napadov hutijevskih upornikov iz Jemna od začetka vojne med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas 7. oktobra.

Hutiji so napadli že več ladij, za katere trdijo, da so neposredno povezane z Izraelom, v soboto objavljena grožnja pa pomeni širitev nabora njihovih morebitnih tarč.

Minuli teden je ameriški rušilec v Rdečem morju sestrelil tri brezpilotne letalnike. S tem je zaščitil trgovske ladje, ki so bile tarča napadov iz Jemna. Ameriške oblasti so ob tem obsodile “neposredno grožnjo” pomorski varnosti, dodaja AFP.

Back to top button