Francija in Nemčija obsodili izraelske napade na šole v Gazi

Francija in Nemčija sta danes obsodili nedavne izraelske napade na šole v Gazi in jih označili za nesprejemljive. Vodja agencije Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini je medtem sporočil, da so izraelske sile v devetih mesecih vojne v Gazi napadle že večino šol pod okriljem agencije.

“Nesprejemljivo je, da so tarča napadov šole, zlasti tiste, v katerih živijo civilisti, razseljeni zaradi spopadov,” je danes v izjavi zapisalo francosko zunanje ministrstvo in pozvalo k preiskavi napadov.

Po navedbah ministrstva v Parizu bi moral Izrael v skladu s humanitarnim pravom storiti vse, kar je v njegovi moči, za zaščito civilistov med izvajanjem vojaških operacij, med katerimi je bilo od oktobra lani ubitih že več kot 38.240 ljudi, najmanj 88.000 pa ranjenih.

Napad je na omrežju X kot nesprejemljiv obsodilo tudi nemško zunanje ministrstvo in prav tako pozvalo k preiskavi. “Ponavljajoči se napadi izraelske vojske na šole se morajo končati,” so še zapisali v Berlinu.

Vodja UNRWA Lazzarini je medtem na omrežju X sporočil, da sta bili med vojno v Gazi doslej uničeni že dve tretjini šol pod okriljem agencije. “Šole so se iz varnih krajev izobraževanja in upanja za otroke spremenile v prenatrpana zavetišča in pogosto končale kot kraj smrti in bede,” je zapisal.

Vnovič je pozval k takojšnji prekinitvi ognja v oblegani palestinski enklavi in opozoril, da “očitno nespoštovanje mednarodnega humanitarnega prava” ne sme postati nova normalnost v Gazi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po štirih napadih na šole v štirih dneh so izraelske sile ponoči ciljale še poslopje UNRWA v enklavi, ki naj bi ga po navedbah izraelske vojske uporabljale palestinske oborožene skupine. Šole, ki jih je vojska napadla pred tem, so služile kot zatočišča za razseljene Palestince. V napadih je umrlo najmanj 40 ljudi.

Back to top button