SvetKultura

Filmska akademija bo na podelitvi oskarjev letos podelila dva častna zlata kipca

Ameriška akademija filmskih znanosti in umetnosti bo na podelitvi filmskih nagrad oskar konec aprila tokrat prvič podelila dva častna zlata kipca za humanitarno delo in človekoljubje. Nagrado Jean Hersholt bosta prejela režiser, producent in igralec Tyler Perry ter Filmski in televizijski sklad – MPTF, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Perry, ki je zaslovel v komedijah o Madeji in ki vodi filmski studio v Atlanti v ameriški zvezni državi Georgia, nagrado med drugim prejme za prizadevanja za pomoč v boju proti brezdomstvu in socialnim krivicam.

Filmski in televizijski sklad je po navedbah filmske akademije med korona krizo nudil pomoč številnim zaposlenim v filmski industriji. Sklad je bil ustanovljen leta 1921 za pomoč filmskim ustvarjalcem v stiski, med soustanovitelji sta bila Charlie Chaplin in Mary Pickford.

Nagrado, poimenovana po dansko-ameriškem igralcu in filantropu Jeanu Hersholtu (1886-1956), podeljujejo od leta 1957 v neenakomernih presledkih. Med dosedanjimi prejemniki so med drugim Jerry Lewis, Oprah Winfrey, Angelina Jolie in Harry Belafonte.

Source
sta.si

Povezani Članki

Back to top button