AktualnoSvetGospodarstvo

Federal Reserve pred zasedanjem FOMC pod pritiskom zaradi gospodarskega okrevanja

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) bo na tokratnem dvodnevnem zasedanju, ki se začne danes, prvič po dolgem času pod pritiskom ukrepanja zaradi pričakovanega gospodarskega okrevanja. Analitiki sicer ne pričakujejo sprememb v denarni politiki.

Cepljenje proti covidu-19 v ZDA lepo napreduje, ameriški predsednik Joe Biden pa je pred kratkim podpisal 1900 milijard dolarjev vreden program finančnih spodbud v boju proti pandemiji covida-19 in za pomoč gospodarstvu ter prebivalstvu.

Oboje obeta pospešeno pokoronsko gospodarsko okrevanje gospodarstva in Federal Reserve (Fed) se že sooča z zaskrbljenostjo dela politike in analitikov zaradi nevarnosti krepitve inflacije.

Vendar pa predsednik Feda Jerome Powell, ki bo imel v sredo po zasedanju FOMC novinarsko konferenco, vztraja, da bo morebitna rast inflacije prehodne narave, saj je gospodarstvo zaradi velikega števila brezposelnih še vedno daleč od običajnih razmer.

Od zadnjega zasedanja FOMC 27. januarja so se obeti precej izboljšali, vendar pa je Powell večkrat poudaril, da je še vedno preveč negotovosti, prepad med gospodarskim stanjem pred pandemijo in sedaj pa je še vedno izjemno velik.

Fed bo ob zasedanju FOMC izdal tudi nove napovedi gospodarske rasti, inflacije in stopnje brezposelnosti. Analitiki pri Deutsche Bank predvidevajo, da se bo napoved gospodarske rasti za letos dvignila z decembrskih 4,2 odstotka na 6,2 odstotka.

Stopnja brezposelnosti naj bi se z decembrske projekcije petih odstotkov za 2021 zdaj spustila na 4,6 odstotka. Inflacijska pričakovanja pa se bodo po ocenah dvignila z letne inflacije 1,8 odstotka na 2,2 odstotka.

Cilj Feda je pri dveh odstotkih, vendar pa je Powell že večkrat ponovil, da so zaradi izrednih okoliščin pripravljeni pustiti inflaciji, da za nekaj časa preseže ciljno vrednost.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button