Federal Reserve podaljšal program posojil srednje velikim podjetjem zaradi pandemije

Centralna banka ZDA Federal Reserve je do 8. januarja podaljšala veljavnost programa posojil srednje velikim podjetjem, ki je bil sprejet spomladi s prvim stimulacijskim zakonom za pomoč gospodarstvu in posameznikom zaradi pandemije covida-19.

V banki so podaljšanje pojasnili z dejstvom, da potrebujejo več časa za obdelavo prošenj za posojila po enem od številnih programov pomoči, ki jih je v času pandemije potrdil kongres.

Finančni minister ZDA Steven Mnuchin je sprva vztrajal, da veljavnost programa poteče ob koncu leta, saj stimulacijski zakon za pomoč gospodarstvu in posameznikom, ki je bil sprejet marca, podaljšanja ni omogočal. S to razlago se niso vsi strinjali.

Tako imenovani The Main Street Lending Program uvodoma ni dobil veliko prošenj za posojila, saj so bila na voljo cenejša posojila po drugih programih. Mnuchin je menil, da bi bilo predvidena sredstva bolje porabiti drugje.

Program je vreden 600 milijard dolarjev, v prvih petih mesecih obstoja pa je izdal le za pet milijard dolarjev posojil, do 23. decembra se je nato ta številka povečala na 14,59 milijarde dolarjev.

Izvajati se je začel junija in denar je bil predviden za podjetja, ki so prevelika, da bi lahko zaprosila za posojila po drugem bolj popularnem programu nepovratnih posojil podjetjem, ki v času pandemije ne bodo odpuščala.

V centralni banki so izteku programa s koncem leta nasprotovali, kongresni demokrati pa so Mnuchina obtožili, da želi otežiti delo novoizvoljenemu predsedniku ZDA Josephu Bidnu, ki bo nastopil položaj 20. januarja.

Trenutno se okužbe z novim koronavirusom spet širijo, podjetja pa zaradi ukrepov proti pandemiji spet trpijo večjo škodo in Federal Reserve ter demokrati želijo ohraniti sredstva za podporo gospodarstvu.

Source
STA
Back to top button