SvetGospodarstvo

Fed ob vztrajanju visoke inflacije pripravljen hitreje zvišati obresti

Če se bo visoka stopnja inflacije v ZDA nadaljevala, je ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) pripravljena obrestne mere zvišati hitreje od pričakovanj, izhaja iz povzetkov razprav zadnjega zasedanja odbora za odprti trg Feda.

 

 

Številni udeleženci zasedanja so menili, da bi morali pospešiti zmanjšanje vsote za odkup obveznic finančnega ministrstva in zvišati ključno obrestno mero hitreje od pričakovanj, če bo inflacija še naprej višja od ciljev Feda, piše v povzetku zasedanja odbora za odprti trg, ki je potekalo v začetku novembra.

Vsi so sicer poudarjali pomen potrpežljivega pristopa glede inflacije, ki je najvišja v zadnjih 30 letih, vendar pa so zagotovili, da ne bodo oklevali z ustreznim ukrepanjem proti visoki inflaciji.

Na zasedanju 2. in 3. novembra se je odbor odločil, da bo Fed začel zmanjševati odkup obveznic finančnega ministrstva za po deset milijard dolarjev na mesec in vrednostnih papirjev na osnovi hipotek za po pet milijard dolarjev na mesec, dokler se program, ki je bil uveden ob izbruhu pandemije koronavirusa, ne bo iztekel do sredine prihodnjega leta.

Nekateri člani odbora so želeli še hitrejši umik tega izrednega ukrepa za pomoč ekonomiji, da bi lahko potem prej dobili manevrski prostor za višanje obresti, če se visoka inflacija nadaljuje.

Centralna banka za zdaj dovoljuje višjo inflacijo zaradi tega, ker trg delovne sile še vedno ni povsem okreval. Dolgoročna ciljna inflacija Federal Reserve je sicer dva odstotka letno, trenutno pa je okrog petodstotna.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button