AktualnoSvetGospodarstvo

Facebook bo v podporo medijem v treh letih porabil milijardo dolarjev

Tehnološki velikan Facebook, ki upravlja z istoimenskim globalno priljubljenim družbenim omrežjem, se je odločil, da bo v naslednjih treh letih za podporo medijem porabil milijardo dolarjev, s čimer sledi zgledu Googla, ki je enak ukrep naznanil oktobra lani. Facebook je za novice od leta 2018 porabil že 600 milijonov dolarjev.

Medijske organizacije želijo, da jim Google, Facebook in drugi, ki objavljajo njihove novice, za to plačajo. Vlade v Evropi so tej ideji vse bolj naklonjene, saj obe podjetji veliko večino prihodkov ustvarjata od digitalnih oglasov po svetu, kar škodi tradicionalnim medijem.

Facebook je v torek po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil tudi, da umika blokado povezave na novice v Avstraliji zaradi zakonodaje, ki bo medijem pomagala pri pogajanjih o plačilih za objave novic.

Facebookova blokada se je po mnenju številnih poznavalcev izkazala za zgrešeno potezo in podjetje jo je hitro odpravilo, potem ko je Avstralija vnesla nekaj sprememb v zakonodajo, ki Facebooku dovoljujejo, da si sam izbere, s katerimi mediji oziroma izdajatelji na splošno bo sodeloval.

Google je v Avstraliji že sklenil pogodbe z več kot 50 izdajatelji, po svetu pa z več kot 500.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button