SvetGospodarstvo

Evropske borze v nov teden z rastjo

Prvi trgovalni dan tedna so vlagatelji na evropskih borzah začeli optimistično, kljub temu da je Avstrija ponovno zaprla javno življenje in si širša regija prizadeva zajeziti naraščajoče število okužb z novim koronavirusom, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

 

 

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je do okoli 9.45 zvišal za 0,24 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,17 odstotka, v Parizu CAC 40 0,27 odstotka, v Londonu pa FTSE 100 0,38 odstotka.

V Avstriji od danes dalje velja ponovno zaprtje javnega življenja za vse, ki bo veljalo predvidoma 20 dni. Po prvih desetih dneh bodo ta ukrep proučili, zaprtje pa se bo samodejno končalo 13. decembra. Zaprtje javnega življenja za necepljene bo veljalo še naprej.

Na Slovaškem od danes velja zaprtje javnega življenja za necepljene. Pravilo PC (preboleli in cepljeni proti covidu-19) velja za hotele, gostinske lokale ter prireditve. Pogoj PC za hotele, gostinske lokale, storitve in prireditve je od danes v veljavi tudi na Češkem.

V Belgiji pa je od danes obvezno delo od doma vsaj štiri dni na teden. Obveznost nošenja zaščitnih mask so razširili na vse javne prostore, covidno potrdilo pa bo med drugim obvezno na vseh javnih dogodkih.

Tečaj evra je v primerjavi z ameriškim dolarjem izgubil na vrednosti. Zjutraj je bilo treba na borzi v Frankfurtu za en evro odšteti 1,1270 dolarja, kar je 0,18 odstotka manj kot v petek.

Na azijskih borzah je bilo trgovanje danes neenotno. V Tokiu je indeks Nikkei 225 zaključil 0,09 odstotka nad gladino. Seulski Kospi je 1,42 odstotka višje. Šanghajski SE Composite je pridobil 0,61 odstotka, hongkonški Hang Seng pa je izgubil 0,39 odstotka.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button