AktualnoSvetGospodarstvo

Evropske borze navzdol; dražja nafta, šibkejši evro

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali. Vse bolj postaja jasno, da se koronska kriza ne bo končala do poletja, pač pa bo zaznamovala celo leto 2021, pravijo analitiki. Nafta se je podražila, tečaj evra pa se je znižal.

Po šibkem indeksu Ifo v začetku tedna je današnji padec kazalnika zaupanja potrošnikov, ki ga izračunava inštitut za tržne raziskave GfK, občutno znižal pričakovanja vlagateljev za leto 2021, je povedal nek borzni posrednik v Frankfurtu. Indeks GfK se je za februar znižal na minus 15,6 točke, kar je še 8,1 točke nižje kot za januar.

Najpomembnejša tema med vlagatelji pa je danes zasedanje ameriške centralne banke, ki se bo končalo šele po zaprtju borz v Evropi. Ker številni pričakujejo ohranitev obrestnih mer na obstoječih ravneh, bodo z večjim zanimanjem prisluhnili govoru, ki ga bo imel predsednik centralne banke Jerome Powell.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 1,57 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 1,81 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 1,16 odstotka. Znižal se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 1,30 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 1,33 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,55 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 1,47-odstoten padec.

V pričakovanju odločitve ameriške centralne banke se znižujejo tudi tečaji na borzah v New Yorku. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 1,03 odstotka nižji ravni kot v torek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 1,48 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa 1,32 odstotka.

Poleg na prihodnjo politiko obrestnih mer pa ameriški vlagatelji pred novimi investicijskimi odločitvami čakajo tudi na objavo četrtletnih poročil nekaterih velikih borznih družb, kot so Apple, Facebook in Tesla. Še vedno na dogajanje na borznem parketu vplivajo tudi epidemiološke razmere in ukrepi zoper širjenje novega koronavirusa.

Tečaj evra so potisnile navzdol izjave iz Evropske centralne banke (ECB). Član sveta ECB in guverner nizozemske centralne banke Klaas Knot je dopoldne v pogovoru za televizijo Bloomberg TV dejal, da ECB razpolaga z instrumenti, s katerimi lahko v primeru potrebe ukrepa proti previsoki rasti tečaja evra. Ta se že nekaj časa vztrajno zvišuje.

Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,2090 dolarja, kar je 0,70 centa manj kot v jutranjem trgovanju. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,2114 dolarja oz. 0,29 centa nižje kot v torek.

Se pa draži nafta. Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena marca, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 53,16 dolarja, kar je 55 centov več kot v torek. V Londonu so se marčne terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 40 centov na 56,31 dolarja.

Source
STA
Back to top button