AktualnoSvetGospodarstvo

Evropske borze blizu izhodišč, bitcoin čez 64.000 dolarjev

Trgovalni dan na evropskih borzah se je začel z zadržano rastjo osrednjih indeksov. Medtem pa svojo pot k novim rekordom nadaljuje najstarejša kriptovaluta bitcoin; ta je danes prvič prebila mejo 64.000 dolarjev.

Bitcoin je na poti hitre rasti. Še v torek je prvič prebil mejo 62.000 dolarjev, danes pa je bilo na kriptoborzi Bitstamp zanj potrebno odšteti do 64.800 dolarjev oz. 54.100 evrov.

Krepi se tudi vrednost drugih kriptovalut. K temu prispeva prva javna ponudba delnic (IPO) kripto borze Coinbase, ki se bo danes zgodila na newyorški borzi Nasdaq.

Na borznih trgih medtem vlagatelji tehtajo novice o okrevanju svetovnega gospodarstva po pandemiji covida-19 ter težave z dobavami cepiv proti tej bolezni. Na drugi strani se pozornost usmerja v poslovne rezultate podjetij. V ZDA se bo namreč danes začela sezona objav poročil o poslovanju v prvem letošnjem četrtletju.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je do nekaj pred 10. uro po srednjeevropskem času zvišal za 0,21 odstotka. V Parizu je CAC 40 pridobil 0,32 odstotka, v Frankfurtu je DAX narasel za 0,01 odstotka, medtem ko je v Londonu FTSE 100 0,08 odstotka nad izhodiščem.

Na azijskih borzah se trgovanje prav tako izteka v znamenju rasti, med redkimi izjemami je tokijska borza z 0,4-odstotnim padcem. V Hongkongu je medtem osrednji indeks poskočil za več kot odstotek, podobno je bilo v Džakarti. Rast so zabeležile tudi borze v Šanghaju, Sydneyju, Seulu, Taipeiju, Manili in Wellingtonu.

Tečaj evra se je malenkost okrepil. Na frankfurtski borzi je bilo treba zjutraj za en evro odšteti 1,1961 dolarja, s čimer je skupna evropska valuta pridobila 0,05 odstotka. Evropska centralna banka je v torek referenčni tečaj postavila pri 1,1896 dolarja.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button