EU, ZDA in Kitajska pozvale Kosovo, naj se vzdrži enostranskih potez (dopolnjeno)

EU, ZDA in Kitajska so Kosovo pozvale, naj se vzdrži enostranskih potez, potem ko so kosovske oblasti v policijskih operacijah zaprle več uradnih institucij, ki jih upravlja Srbija. Pozivi prihajajo tudi nekaj dni po tem, ko je začela valjati uredba kosovske centralne banke (CBK), s katero so odpravili plačilni pomet s srbskim dinarjem.

Kosovske oblasti so v minulem tednu zaprle urade srbskih institucij v občinah Dragaš, Peć, Istok in Klina ter prostore nevladne organizacije Center za mir in strpnost v Prištini, poročajo tamkajšnji mediji. Ti uradi delujejo v okviru srbskega sistema in so za Kosovo nezakoniti, njihovo zaprtje pa je potrdil tudi kosovski minister za notranje zadeve Xhelal Svecla.

V uradu visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU so v nedeljo opozorili, da bo nenadno zaprtje teh uradov imelo negativen vpliv na vsakdanje življenje in življenjske razmere skupnosti kosovskih Srbov, saj bo omejilo njihov dostop do osnovnih socialnih storitev, glede na očitno odsotnost alternativ v tem trenutku.

Kosovo so pozvali, naj se izogiba enostranskim dejanjem, ki bi lahko okrepila napetosti, in naj ta vprašanja obravnava v dialogu z Beogradom pod okriljem EU. Ob tem so dodali, da bo status teh uradov predvidoma rešen v okviru tega dialoga, in sicer v povezavi z ustanovitvijo skupnosti srbskih občin.

Zaskrbljenost EU zaradi nedavnih potez Prištine je danes ponovil tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano. Pri tem je opozoril tako na uredbo CBK kot na ukrepanje kosovske policije v nekaterih srbskih skupnostih na severu države.

Da kosovske oblasti s svojimi zadnjimi potezami spodbujajo etnične napetosti in s tem omejujejo ZDA pri zagovarjanju Kosova na mednarodni sceni, je v soboto v sporočilu za javnost opozoril tudi ameriški veleposlanik na Kosovu Jeff Hovenier. Ponovil je tudi poziv ZDA, naj centralna banka preloži s 1. februarjem sicer že uveljavljeno odločitev o evru.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin pa je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug danes dejal, da enostranska dejanja oblasti v Prištini ne vodijo k rešitvi kosovskega vprašanja niti k regionalnemu miru in stabilnosti. Obenem je poudaril, da je pri iskanju rešitev treba spoštovati ozemeljsko celovitost Srbije ter zaščititi pravico “vseh etničnih skupin na Kosovu” do preživetja in razvoja.

Na podlagi uredbe CBK je evro v četrtek postal edina valuta za gotovinske transakcije na Kosovu, kar pomeni, da plačilni promet v srbskih dinarjih ni več mogoč. V srbskih skupnostih na Kosovu plačilni promet še vedno poteka tudi v dinarjih. V dinarjih izplačujejo tudi plače v srbskih institucijah ter gostinstvu in drugih zasebnih storitvenih dejavnostih.

Pod mednarodnim pritiskom je sicer Priština sporočila, da kršenja uredbe na začetku še ne bodo kaznovali. Ni pa ugodila pozivom EU in ZDA, naj preloži začetek izvajanja uredbe. Zaradi ukinitve plačilnega prometa s Srbijo, ki je po oceni Beograda nezakonita in pomeni poskus etničnega čiščenja srbskega prebivalstva na Kosovu, je Srbija danes zahtevala sklic nujnega zasedanja Varnostnega sveta Združenih narodov o razmerah na Kosovu.

Back to top button