Estonija sumi Rusijo za napad na avtomobil notranjega ministra

Estonska služba za notranjo varnost je danes sporočila, da je pridržala deset ljudi, za katere sumi, da so decembra lani poškodovali avtomobila estonskega notranjega ministra Laurija Läänemetsa in novinarja Andreja Šumakova. Osumljenci naj bi delovali v imenu ruskih posebnih služb, njihov cilj pa naj bi bil širjenje strahu in napetosti v državi.

Storilci so decembra lani poškodovali avtomobila notranjega ministra Läänemetsa in Andreja Šumakova, odgovornega urednika spletne strani novičarskega portala Delfi v ruskem jeziku. V okviru preiskave so pridržali deset ljudi, za katere estonska služba za notranjo varnost sumi, da so delovali v imenu ruskih posebnih služb.

Generalni direktor službe za notranjo varnost Margo Palloson je pojasnil, da so nekatere osumljence rekrutirali prek družbenih omrežij. Opozoril je, da ruske posebne službe že več let poskušajo na različne načine ustvarjati napetosti v Estoniji in ob tem posvaril tiste, ki ogrožajo nacionalno varnost, da jih bodo organi pregona prej ali slej ujeli.

Tudi notranji minister Läänemets je opozoril, da “ocena ogroženosti kaže, da Rusija že več let izvaja dejavnosti za širjenje strahu in napetosti v državi”, poroča portal estonske javne radiotelevizije ERR.

“To je del ruskih hibridnih napadov, ki se ne razlikujejo od groženj z bombami, ki so bile poslane po elektronski pošti šolam, in kibernetskih napadov. Kot družba bi se morali zavedati, da je glavni cilj tega razdeliti in oslabiti enotnost družbe,” je še dodal.

Estonska premierka Kaja Kallas je medtem pohvalila delo službe za notranjo varnost. “Estonija je uspešno ustavila hibridno operacijo ruskih varnostnih služb na našem ozemlju. Vemo, da je Kremelj usmerjen proti vsem našim demokratičnim družbam,” je zapisala na omrežju X.

Tudi latvijska varnostna služba VDD je danes sporočila, da je pridržala osebo, osumljeno oskrunitve spominskega obeležja v Latviji v imenu ruskih posebnih služb ter poskusov provokacij na spominskih obeležjih v drugih baltskih državah.

Back to top button