Svet

Erdogan vztraja pri nasprotovanju članstvu Švedske in Finske v Natu

Turčija je odločena blokirati prošnji Švedske in Finske za članstvo v zvezi Nato, je danes dejal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, v Ankari pa že dlje časa izražajo zadržanost do pridružitve omenjenih dveh držav zavezništvu. Erdogan je danes zlasti Švedsko označil za “čisto zatočišče za teroriste”.

 

 

Švedska in Finske sta v sredo uradno vložili prošnji za članstvo v zvezi Nato. Obe doslej nevtralni državi sta se za ta korak odločili spričo ruske invazije na Ukrajino.

Za njuno pridružitev je potrebno soglasje vseh dosedanjih članic, teh je sedaj 30. Za zdaj odkrito nasprotovanje izraža le Turčija, ki državama očita, da podpirata teroristične skupine, kot je v Turčiji prepovedana Kurdska delavska stranka (PKK).

Danes je Erdogan v posnetku, objavljenem na Twitterju, ponovil nasprotovanje Turčije sprejemu dvojice držav, pri čemer je kot zatočišče za teroriste še posebej izpostavil Švedsko.

“Na odločen način bomo nadaljevali to politiko in vpletenim stranem smo povedali, da bomo rekli ‘ne’ pridružitvi Švedske in Finske Natu,” je dejal v posnetku, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Svetovalec ameriškega predsednika Joeja Bidna za nacionalno varnost Jake Sullivan je sicer v sredo ocenil, da je mogoče pomisleke Turčije premostiti. “Verjamemo, da se bosta Finska in Švedska na koncu pridružili Natu,” je dejal.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button