AktualnoSvet

Erdogan predstavil načrt za izboljšanje položaja človekovih pravic v državi

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes predstavil “akcijski načrt za človekove pravice”, s katerim naj bi okrepili neodvisnost sodišč in vladavino prava v državi in s tem predvsem izboljšali stanje na področju varovanja človekovih pravic, ki ga mednarodne organizacije ocenjujejo kot slabega.

Erdogan je ob predstavitvi načrta v enajstih točkah citiral tudi ameriškega borca za človekove in državljanske pravice Malcolma X in zatrdil, da se zavzema “za pravico, ne glede na to, kdo je za ali proti”. Kot je dejal, je glavni cilj njegovega načrta položiti temelje za novo ustavo, ki jo je obljubil za stoto obletnico vzpostavitve turške republike leta 2023, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Naš cilj je še dodatno okrepiti vladavino prava,” je dejal turški predsednik v nagovoru. Zavzel se je predvsem za uresničevanje zakonov, med drugim pa je napovedal pohitritev sodnih postopkov, da bi skrajšali priporno dobo osumljencev kaznivih dejanj.

V svojih napovedih je sicer ostal precej na splošni ravni, kljub temu pa je že sprožil ostre kritike, glede na to, da je v zaporu več opozicijskih politikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Znani turški odvetnik in borec za človekove pravice Veysel Ok ga je tako kar odkrito pozval, da bi največ glede položaja človekovih pravic v državi naredil, če bi izpustil “politične zapornike”, kot so prokurdski opozicijski politik Selahattin Demirtas, pisatelj Ahmet Altan in kulturnik Osman Kavala.

Slednji je že od novembra 2017 v preiskovalnem priporu, Demirtas od novembra 2016 v zaporu. Njuno izpustitev je zahtevalo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice, vendar Ankara teh sodb iz Strasbourga ni uresničila.

Tudi sicer se v državi stopnjuje pritisk na Erdoganove politične nasprotnike. Turški tožilci in sodniki izvajajo številne preiskave proti prokurdski opozicijski stranki HDP, ki jo Erdogan obtožuje sodelovanja s teroristi. Številnim poslancem iz te stranke nameravajo odvzeti poslansko imuniteto.

Poleg tega pa je danes tožilstvo v Istanbulu napovedalo, da bo zahtevalo dve leti zaporne kazni za župana te turške metropole Ekrema Imamogluja, ker da je užalil nekdanjega guvernerja istanbulske regije. Imamoglu je sicer kot eden vodilnih članov opozicijske stranke CHP na volitvah leta 2019 pokvaril načrte Erdoganovi stranki AKP v tem mestu ob Bosporski ožini.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button