Svet

Erdogan kritičen glede vstopa Finske in Švedske v Natu

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je bil danes kritičen do morebitne pridružitve Finske in Švedske zvezi Nato. Po njegovih besedah sta skandinavski državi praktično “gostišče terorističnih organizacij”, kot je v Turčiji prepovedana Kurdska delavska stranka (PKK), poročajo tuje tiskovne agencije.

 

 

Turški voditelj je državi obtožil, da dajeta zatočišče članom PKK in skrajno levičarske Revolucionarne ljudske osvobodilne stranke – Fronta (DHKP-C).

Erdogan je tudi dejal, da so nekdanji turški voditelji “naredili napako”, ko so leta 1952 dali zeleno luč za članstvo sosednje Grčije v Natu, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Atene je obtožil, da manipulirajo z Natom proti Turčiji.

Finska in Švedska sta po desetletjih nevtralne drže blizu morebitni odločitvi za prošnjo za članstvo v Natu. Finska naj bi dokončno odločitev sporočila v nedeljo, do takrat naj bi svoje mnenje podali tudi na Švedskem vladajoči socialdemokrati. Javnomnenjski preobrat glede članstva v zavezništvu v obeh državah je povzročila ruska invazija na Ukrajino.

Vse odločitve zavezništva morajo biti sicer izraz skupne volje vseh držav članic, kar pomeni, da se sprejemajo s soglasjem.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button