SvetGospodarstvo

Epic Games toži Apple zaradi monopola na trgu aplikacij

V Kaliforniji se je začel sodni proces v tožbi snovalca video iger Epic Games, najbolj znanega po izjemno priljubljeni igri Fortnite, proti tehnološkemu velikanu Apple zaradi izkoriščanja monopolnega položaja na trgu mobilnih aplikacij. Proces bo predvidoma trajal do konca maja, na sodišču bosta po napovedih zaslišana tudi prva moža obeh družb.

Apple pri prodaji mobilnih aplikacij v svoji trgovini App Store zaračunava od 15 do 30 odstotkov provizije. Epic Games želi s tožbo razbiti t.i. zagrajeni vrt Applove trgovine aplikacij, ki si ga je omislil ustanovitelj podjetja Steve Jobs. Po očitkih tožnika gre za monopolni sistem, ko Apple v svojo trgovino privabi razvijalce, nato pa pobere velik del zaslužka.

Velikan s tržno vrednostjo več kot 2200 milijard dolarjev obtožbe “pritlikavca” s tržno vrednostjo 30 milijard dolarjev Epic Games, ki načrtuje alternativno trgovino, zanika.

Na zveznem sodišču v kalifornijskem Oaklandu bosta med drugimi zaslišana tako glavni izvršni direktor Appla Tim Cook kot tudi njegov kolega iz Epic Games Tim Sweeney.

O izidu tožbe bo odločala sodnica Yvonne Gonzalez Rogers, ker nobena stran ni hotela porote. Karkoli bo odločila, bo potem stvar pritožbe in glede na vsote denarja, ki so v igri, bo imelo zadnjo besedo zelo verjetno vrhovno sodišče ZDA.

Apple po mnenju analitikov na leto s trgovino App Store zasluži od 15 do 18 milijard dolarjev letno. Apple to vsoto zanika, alternativne pa ni ponudil. Trdi, da od 85 odstotkov aplikacij v trgovini ne pobere niti centa provizije.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button