SvetGospodarstvo

ECB ne bo podaljšala priporočila omejitve razdelitve dobičkov bank

Evropska centralna banka (ECB) je danes odločila, da ob izboljšanju gospodarske in zdravstvene slike ne bo podaljšala do konca septembra veljavnega priporočila omejitve razdelitve dobičkov bank in hranilnic. V Banki Slovenije so ob tem napovedali, da bodo po izteku veljavnega ukrepa ponovno preučili vse okoliščine.

 

“V Banki Slovenije smo v začetku leta podaljšali in prilagodili makrobonitetni ukrep, s katerim bankam in hranilnicam v zaostrenih razmerah epidemije koronavirusa začasno omejujemo razdelitev dobičkov. Ukrep velja do konca septembra. Ob izteku ukrepa bomo vse okoliščine ponovno proučili, tudi v luči današnje odločitve ECB, tedanjih makroekonomskih razmer in stanja v slovenskem bančnem sistemu,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Odločitev ECB pomeni da se bodo nadzorniki po izteku priporočila konec septembra letos vrnili na ocenjevanje kapitalskih in dividendnih načrtov, kot so ga poznali pred pandemijo. “Ob tem pa od bank pričakujemo konzervativen pristop in skrbno ravnanje ob upoštevanju individualnih okoliščin vsake posamezne banke ter postavljamo, naj banke pri načrtovanju izplačila dobičkov ne podcenjujejo prihodnjih tveganj,” so izpostavili v ECB in v Banki Slovenije.

Kot so dodali, se je gospodarska slika v evrskem območju v drugem letošnjem četrtletju močno izboljšala. Zdravstvene razmere, precepljenost in sproščanje preventivnih ukrepov so privedli do široko osnovanega okrevanja. “V teh razmerah smo se v ECB odločili, da ne podaljšamo priporočila omejitve razdelitve dobičkov bank in hranilnic. Nadzorniška ocena ustreznosti načrtovanja kapitala bo za vsako banko opravljena v okviru rednega nadzorniškega postopka,” so pojasnili.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button