Sosednje državeSvetGospodarstvo

Draghi: Načrt za okrevanje predstavlja usodo Italije

Italijanski premier Mario Draghi je danes v spodnjem domu italijanskega parlamenta predstavil nacionalni načrt za okrevanje in odpornost. Poudaril je, da je v tem 220 milijard evrov vrednem načrtu predvsem usoda države.

“V vseh teh programih je tudi oziroma je predvsem usoda države,” je poudaril Draghi v poslanski zbornici. V načrtu so vrednost vloge Italije v mednarodni skupnosti, njena verodostojnost in sloves kot ustanovne članice EU in vodilnega akterja v zahodnem svetu, je dejal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

“Pandemija nas je prizadela huje kot naše sosede. Dosegli smo skoraj 120.000 smrtnih žrtev covida-19, k čemur je treba dodati še številne, ki niso upoštevani,” je povedal.

Izrazil je obžalovanje, da je pandemija znova prizadela najšibkejše ljudi. “Znova so bili najbolj prizadeti ženske in mladi,” je povedal in pri tem omenil še jug države. Slednjemu bodo namenili 40 odstotkov sredstev.

Vladni načrt bo po njegovih besedah pomagal odpraviti gospodarske in družbene posledice, ki jih je povzročila pandemija. Srednje- do dolgoročna cilja načrta pa sta zeleni prehod in nasloviti slabosti, s katerimi se Italija sooča že desetletja.

Prednostne naloge vključujejo infrastrukturo, predvsem hitro železnico, zeleno energijo, naložbe v internetne storitve in digitalizacijo javne uprave.

Italiji je pripadel največji delež 750-milijard evrov vrednega evropskega sklada za okrevanje. Prejela bo 191,5 milijarde evrov v nepovratnih sredstvih in posojilih. Italijanski načrt za okrevanje vključuje še 30,6 milijarde drugih sredstev.

V opoziciji so bili kritični do vlade, češ da jim je dala premalo časa za obravnavo načrta, ki ima več kot 300 strani.

Draghi bo načrt, ki ga je vlada potrdila v nedeljo, v torek predvidoma predstavil še v senatu. Rok za oddajo v pregled Bruslju je konec meseca.

Source
STA
Back to top button