Dosedanji ugandski predsednik države osvojil že šesti mandat

Na predsedniških volitvah v Ugandi je zmagal dosedanji predsednik Yoweri Museveni, ki je s tem osvojil šesti predsedniški mandat. Volilna komisija je danes sporočila, da je Museveni dobil 58,64 odstotka glasov podpore, njegov glavni tekmec, nekdanji pop zvezdnik Bob Wine pa 34,83 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

“Volilna komisija razglaša Yowerija Musevenija za izvoljenega predsednika republike Ugande,” je po objavi rezultatov dejal vodja volilne komisije Simon Mugenyi Byabakama. Volilna udeležba je znašala 57,22 odstotka.

Byabakama je ob razglasitvi rezultatov predsedniških volitev Ugandčane pozval, naj ostanejo mirni in sprejmejo rezultat volitev.

76-letni Museveni je na čelu Ugande od leta 1986, ko je prevzel oblast. Takrat je sodeloval pri končanju večletne tiranije v državi pod vodstvom Indija Amina in Miltona Obeteja.

Museveni je eden od afriških voditeljev z najdaljšim mandatom. Po petih mandatih sprva sploh ne bi smel kandidirati za nov mandat, a je parlament leta 2017 kljub ostrih kritikam iz vrst opozicije potrdil spremembo ustave, s katero so odpravili starostno omejitev za predsednika države, ki je bila 75 let.

38-letni Wine s pravim imenom Robert Kyagulanyi je že sporočil, da rezultatov volitev ne bo priznal. Označil jih je za “popolno prevaro”.

Skupno se je za položaj predsednika Ugande na tokratnih volitvah potegovalo 11 kandidatov. Volivci so v četrtek volili tudi nov parlament. Uganda s 44 milijonov prebivalcev sicer velja za stabilno in mirno državo, vendar zadnjih nekaj mesecev v državi vladajo napetosti.

Predvolilno kampanjo je zaznamovalo največje nasilje zadnjih nekaj let, ki je zahtevalo najmanj 54 smrtnih žrtev. Vrstila so se nadlegovanja in aretacije opozicijskih kandidatov ter napadi na medije. Četrtkov volilni dan je v nasprotju s tem minil relativno mirno. Za varnost je skrbelo okrepljeno število vojakov in policistov. Prav tako so na volilni dan blokirali svetovi splet, ki ni dostopen že četrti dan zapored.

Source
STA
Back to top button