AktualnoSvet

Donatorji zbirajo pomoč za Sirijo

Mednarodni donatorji danes nadaljujejo zbiranje pomoči za Sirijo in sirske begunce v sosednjih državah. Na dvodnevni konferenci, ki poteka virtualno, želijo zbrati deset milijard dolarjev. Nemčija je obljubila 1,74 milijarde evrov, EU 560 milijonov evrov, ZDA pa 600 milijonov dolarjev.

“Sirci že deset let trpijo smrt, uničenje, razseljevanje in pomanjkanje,” je v govoru na konferenci dejal generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

“In stanje se poslabšuje, ne izboljšuje. Letos več kot 13 milijonov ljudi potrebuje humanitarno pomoč za preživetje. To je več kot 20 odstotkov več kot lani in večini prebivalstva zdaj grozi lakota,” je dodal.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pa je dejal, da režim sirskega predsednika Bašarja al Asada Sircem na ponuja prihodnosti, zato je pozval k spremembam. Le politična rešitev lahko po njegovih besedah prinese stabilnost Siriji.

“Sirska tragedija ne sme trajati še deset let. Konec se začne z obuditvijo upanja. Začne se z našimi zavezami – tukaj, danes,” je dejal nemški zunanji minister Heiko Maas.

Združeni narodi opozarjajo, da se je potreba po pomoči povečala zaradi pandemije novega koronavirusa in padca vrednosti sirskega funta, čeprav se je intenzivnost spopadov zmanjšala, potem ko je Asad s pomočjo ruskih sil znova osvojil večji del države.

ZN letos potrebujejo več kot deset milijard dolarjev – 4,2 milijarde za humanitarno pomoč v Sirijo, preostalo pa za begunce, ki so se zatekli v sosednje države.

Na peti donatorski konferenci za Sirijo, ki jo soorganizirajo Združeni narodi in Evropska unija, sodeluje več kot 50 držav in 30 mednarodnih organizacij.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je sporočil, da bo skupni znesek, ki ga bodo zbrali na konferenci, objavil drevi ob 20. uri.

Na lanski konferenci so po podatkih ZN udeleženci obljubili za 5,5 milijarde dolarjev pomoči.

V desetih letih je državljanska vojna v Siriji zahtevala več kot 388.000 življenj, svoje domove pa je moralo zapustiti več milijonov ljudi.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button