Dogovor o javnem dolgu in proračunu potrdil tudi ameriški senat

Ameriški senat je v četrtek potrdil predlog zakona o zgornji meji javnega dolga in proračunu in tako preprečil, da bi ZDA postale plačilno nesposobne. Za dogovor je glasovalo 63 senatorjev, 36 jih je bilo proti, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Senat je predlog zakona, ki predvideva zvišanje zgornje meje javnega dolga, potrdil dan po predstavniškem domu in štiri dni pred rokom, ko naj bi glede na opozorila finančnega ministrstva ameriški vladi zmanjkalo denarja za poravnavanje obveznosti.

Z ukrepom je zgornja meja dolga odložena za naslednji dve leti, in sicer do predsedniških volitev novembra 2024. Natančneje, trenutna omejitev dolga v višini 31,4 bilijona dolarjev se z njim začasno odloži do 1. januarja 2025.

“Združene države lahko mirno dihajo, saj smo se s tem postopkom izognili plačilni nesposobnosti,” je po glasovanju dejal vodja demokratske večine v senatu Chuck Schumer.

Predlog zakona na 99 straneh temelji na dogovoru, ki sta ga konec tedna dosegla predsednik ZDA, demokrat Joe Biden in predsednik predstavniškega doma, republikanec Kevin McCarthy. Omejuje porabo v naslednjih dveh letih, odlaga zgornjo mejo dolga do januarja 2025 in spreminja nekatere politike. Med drugim uvaja nove delovne zahteve za starejše Američane, ki prejemajo pomoč v hrani, in daje zeleno luč plinovodu v Apalačih, ki mu mnogi demokrati nasprotujejo.

Zvišanje meje dolga države, ki je trenutno pri skoraj 31.500 milijardah dolarjev, zagotavlja, da si lahko ministrstvo za finance izposodi denar za plačilo že nastalih ameriških dolgov.

Source
STA
Back to top button