Svet

Deset zveznih držav ZDA toži Google zaradi monopolnega obnašanja

Pravosodni minister ameriške zvezne države Teksas Ken Paxton je v sredo na Twitterju naznanil tožbo proti spletnemu velikanu Google zaradi kršenja protimonopolne zakonodaje. Tožbi se je pridružilo še devet pravosodnih ministrov republikanskih držav ZDA.

V tožbi, ki so jo vložili na zveznem sodišču v Austinu, tožniki trdijo, da Google izkorišča svojo moč za manipulacijo trga, da izriva konkurenco na trgu spletnega oglaševanja in s tem škoduje potrošnikom. Tožbi Teksasa so se pridružili še Arkansas, Idaho, Indiana, Kentucky, Mississippi, Missouri, Severna in Južna Dakota ter Utah.

Google je sporočil, da je tožba povsem neutemeljena in se bo boril proti njej.

V preteklosti je sicer že več spletnih velikanov, kot so Amazon, Tripadvisor in Yelp, ter manjših podjetij trdilo, da Google prireja rezultate iskanja in daje prednost tistim, s katerimi ima dogovor. Google trenutno obvladuje 30 odstotkov ameriškega trga spletnih oglasov in bo letos s tem zaslužil 42,4 milijarde dolarjev.

Tožbo zaradi nezakonitega monopola na trgu spletnega iskanja in oglaševanja je oktobra proti Googlu vložilo že pravosodno ministrstvo ZDA, ki se mu je pri tem uvodoma pridružilo še 11 pravosodnih ministrov republikanskih držav, vključno s Teksasom.

To še ni zadnji udarec za Google, proti kateremu naj bi podobno tožbo danes vložila druga skupina zveznih držav ZDA pod vodstvom Kolorada in Nebraske.

Pod udarom so in bodo tudi drugi spletni velikani. Zvezna komisija za trgovino (FTC) in skupina zveznih držav so pred kratkim vložili tožbo proti Facebooku, s katero prav tako zahtevajo, naj se podjetje razbije na manjše dele. Podobna usoda kmalu čaka verjetno še Amazon in kakšno drugo podjetje, ki je postalo enostavno preveliko in premočno.

Politiki obeh strank se že več mesecev pritožujejo nad tehnološkimi in spletnimi velikani zaradi dominantnega položaja na trgih, brez katerih potrošniki ne morejo. Predstavniški dom kongresa načrtuje veliko reformo protimonopolne zakonodaje

Paxton je septembra lani naznanil preiskavo Googla, ki se je uvodoma osredotočila na Googlov nadzor nad oglasno tehnologijo. Kasneje se je preiskava razširila na druge vidike Googlovega poslovanja, vključno s spletnim iskanjem in operacijskim sistemom za mobilne telefone android.

Tožba se je malce zavlekla, potem ko so Paxtonovi podrejeni konec septembra šefa obtožili, da zlorablja pooblastila z uslugami za republikanskega donatorja. Takrat so s položaja odstopili trije ključni tožilci preiskave proti Googlu.

Source
STA

Povezani Članki

Back to top button